Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

1 maj: Dalarna mot rasism gnäller efter att ha förpassas till parkeringsplats

Av Redaktionen, 2017-04-07
redaktionen@nordfront.se

FALUN. ”Men vi är ju fler” säger Dalarna mot rasism efter att ha nekats att stå på Stora torget och istället får hålla sitt möte på en parkeringsplats.

Dalarna mot rasism startades av Daniel ”Lipsill” Riazat som här talar under ett möte i Ludvika. Under mötet skrek deltagarna ”Jalla, Jalla, Sverige åt alla” och hade fanor med Hammaren och skäran på.

Den 1 februari ansökte Nordiska motståndsrörelsen om att få demonstrera i Falun under första maj. Dessförinnan hade inga folkfientliga element gjort några ansatser om att få demonstera under dagen.

Sedan gick det snabbt. Samma dag ville Socialdemokraterna plötsligt demonstera och dagen efter kom även Dalarna mot rasism in med en ansökan. Sedan dess har även Vänsterpartiet, Miljöpartiet och SSU skickat in ansökningar om att demonstrera.

Det står nu klart att Nordiska motståndsrörelsen kommer hålla tal på Stora torget och att Socialdemokraterna kommer vara på samma plats timmarna innan. Nätverket Dalarna mot rasism får däremot hålla sitt möte på en parkeringsplats.

Nu överklagas beslutet av Dalarna mot rasism.

– Dels är det symboliskt värde att vi som vill stå upp mot nazismen får göra det tillsammans. Det känns konstigt att vi ska splittras. Men också symboliskt värde att nazisterna får vara på Stora torget och vi förpassas till en parkeringsplats, säger Angelica Andersson, som är ordförande i Dalarna mot rasism till P4 Dalarna.

Dalarna mot rasism hade velat demonstrera tillsammans med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna på Stora torget.

— Det hade varit enklare om nazisterna hade fått gå utanför stan och samlats på parkeringen istället, säger Angelica Andersson som känner att polisen kört över nätverket och inte tagit hänsyn till nätverkets egna påståenden om att ”vi kommer bli flest”.

— Varför vill polisen splittra det folkliga motståndet, tänker de inte på budskapet de ger? skriver nätverket på sin Facebook-sida

I och med att nätverket inte fått som det vill antyder Angelica Andersson att det nu även kan bli tal om en otrygg stämning i stan från nätverkets sida, vilket skulle kunna ses som ett förtäckt hot om en hämndaktion. Angelica Andersson menar, något ologiskt, att ett regelrätt platsbyte skulle ha gjort så att Dalarna mot rasisms och Nordiska motståndsrörelsens vägar inte korsas.

— Vi upplever att det blir lättare att hålla en trygg stämning och en bra ordning i stan om vi ser till att våra vägar inte möts i så stor utsräckning som de kommer göra om vi ska vara på parkeringsplatsen och socialdemokraterna och nazisterna ska dela på torget.

Nätverkets ambition var en gemensam manifestation ”för gemenskap och kärlek snarare än deras hat och rädsla”.

— Nu blir det inte samma kraft och symbolik, säger en bedrövad Angelica Andersson om beslutet att få tala på en parkering.

Angelica Andersson är sedan förra året anställd inom ”social mobilisering” i invandrarområdet Tjärna Ängar i Borlänge. Tjärna Ängar är ökänt för stenkastningar, bilbränder, våldtäkter, mord och annat invandrarvåld. Enligt Angelica ligger felet hos ”innanförskapet” och ”rasismen”.

Källa:
Dalarna mot rasism överklagar demonstrationsbeslut


  • Publicerad:
    2017-04-07 02:00