INRIKES. Under fredagsmorgonen nådde Sveriges befolkning 10 miljoner invånare. Det är de som är folkbokförda i landet som räknas.

År 2004 nådde Sverige ett invånarantal på 9 miljoner och nu 13 år senare har vi nått 10 miljoner. Ungefär varannan minut ökar befolkningen och det är de som är folkbokförda i landet som räknas. Det kan röra sig om någon som återvänder till Sverige efter en tid utomlands, någon som precis fått uppehållstillstånd eller någon som föds.

— Vi räknar ut det med hjälp av en modell baserat på hur utvecklingen har varit den senaste perioden. För det sista finliret räknar vi upp befolkningsökningen lika per minut och då är det nästa fredag som blir den magiska tidpunkten, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på Statistiska centralbyrån.

Under det senaste decenniet har befolkningsökningen blivit större år för år och 2016 var året med den största ökningen hittills sedan man började föra befolkningsstatistik i mitten på 1700-talet i och med den enorma massinvandring som drabbat Sverige.

Källa:
Nu är vi 10 miljoner i Sverige


  • Publicerad:
    2017-01-20 08:00