Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

100-årsjubileum av Balfourdeklarationen firas i London

Av Redaktionen, 2017-11-02
redaktionen@nordfront.se

SIONISM. Idag är det hundra år sedan Balfourdeklarationen undertecknades. Storbritanniens premiärminister Theresa May firar jubileet av deklarationen tillsammans med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i London.

Storbritanniens premiärminister Theresa May och hennes israeliske kollega Benyamin Netanyahu.

Mitt under första världskriget, för exakt hundra år sedan, undertecknades den så kallade Balfourdeklarationen. Den innebar ett löfte om att den brittiska regeringen skulle hjälpa till med att skapa ett judiskt hemland i Palestina, ett land som det brittiska imperiet skulle komma att ta kontroll över efter kriget, då det Ottomanska riket fallit sönder. Storbritanniens premiärminister och Konservativa partiets ledare Theresa May säger att det är med stolthet som hon firar årsdagen av deklarationen, som banade väg för grundandet av Israel som en judisk stat. Detta gör hon genom att välkomna Israels premiärminister Benjamin Netanyahu till London där de skall fira det historiska löftet som gjordes 1917 vid en exklusiv tillställning.

Det var alltså händelser under det första världskriget som lade grunden till bildandet av den sionistiska staten Israel. Tyskland utkämpade ett tvåfrontskrig mot Frankrike och England i väst och Ryssland i öst. När Ryssland försvagades på grund av inbördes konflikter började Englands ledare inse vikten av att få med USA på deras sida i kriget.

Vid den här tiden steg den brittiska lorden och politikern Arthur Balfour fram på den historiska scenen. Han träffade i egenskap av utrikesminister representanter för den judiska bankirfamiljen Rothschilds och kom till en överenskommelse med dem. I gengäld för Englands stöd till bildandet av ett judiskt hemland i Palestina, där endast drygt fem procent av befolkningen var judisk, skulle sionisterna använda sin omfattande internationella makt för att dra in USA i kriget för att kunna besegra Tyskland.

Lord Arthur Balfour och Lord Walter Rothschild skrev under Balfourdeklarationen.

Förutom löftet om det judiska hemlandet i Palestina så banade britternas överenskommelse med sionisterna vägen för den för Tyskland förnedrande Versaillesfreden, vilken tvingade tyskarna till avväpning, en uppstyckning av deras rike och i princip oåterkallelig skuldsättning gentemot segrarmakterna.

Se Rotschildfamiljens nuvarande patriark Lord Jacob Rothschild diskutera hur hans gammelfarbror Lord Walter Rothschild tillsammans med Lord Balfour arbetade fram deklarationen nedan:

Källor:
Theresa May says she will celebrate the centenary of Balfour declaration with ‘pride’
Duke, David. (2000) “My awakening”. Free speech press.
Duke, David. (2004) “Den judiska rasismen”. Nordiska Förlaget


  • Publicerad:
    2017-11-02 06:00