GREKLAND. 12 000 migranter har flytt från Greklands största flyktingläger efter att en storbrand uppstod under ett upplopp. Nu vill Miljöpartiet att Sverige snabbt ska ta emot migranter från lägret, bland annat genom anhöriginvandring.

Miljöpartiets Annika Hirvonen vill att Sverige tar emot ”flyktingar” från nerbränt läger. Bildmontage: Johan Fredriksson (CC BY-SA 3.0) / Youtube.

Under ett upplopp natten till onsdagen började det brinna på flera platser i Greklands största ”flykting”-läger Moria på ön Lesbos. Det hela utvecklades snabbt till en storbrand.

— Hela lägret står i brand. Klockan halv tolv fick jag besked om att det brann på fem ställen. De här bränderna har bara spridit sig. Det uppstår nya bränder hela tiden. Det är kaos, sade Shirin Tinnesand, som jobbar för ”Stand by me Lesvos” på Lesbos, till norska TV2.

12 000 migranter uppges ha flytt från lägret och spridit sig i trakten, däribland ett antal som ska vara smittade med Covid-19.

— De har flytt upp i bergen, de försöker ta sig till omkringliggande byar och de går längs motorvägar där polisen nu försöker samla ihop människor, berättade SVT:s korrespondent Erika Bjerström.

Den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson som ömmade för de 400 ”ensamkommande barn och tonåringar” som fanns i lägret gick snabbt med på att finansiera boende och transport till det grekiska fastlandet för dessa.

Tyskland som gått ut med att landet ska ta emot 1 500 barn från lägret uppmanar övriga EU-länder att även de ta emot främlingar från lägret. Sverige – där det är Migrationsverket som avgör frågan – har ännu inte beslutat hur man ska agera.

Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson Annika Hirvonen vill påskynda processen hos Migrationsverket och se till att Sverige tar emot ”flyktingar” från lägret, skriver SVT Nyheter.

— Vi måste agera så fort vi bara kan. Sverige bör nu vända på alla stenar för att hjälpa de människor som under lång tid levt under fruktansvärda förhållanden i lägret och som nu mist sin enda trygghet, menade Hirvonen i SVT Morgonstudion.

Hur många av de 12 000 personer som hon vill att Sverige – som sedan decennier plågas av en massiv invandring – ska ta emot är oklart. Hirvonen ser dock en lösning i att snabbt ta emot migranter genom anhöriginvandring.

— Vi kan, som jag förstår, väldigt snabbt till exempel ta emot personer med anhöriga i Sverige, sade hon till SVT.

Miljöpartiets önskemål har kommenterats i sociala medier där Roger MSGA i ett Twitterinlägg skriver: ”Belöna mordbrännare med uppehållstillstånd i Sverige”.


  • Publicerad:
    2020-09-10 15:00