MÅNGKULTUREN. Socialtjänsten i Uppsala slår larm om att barn har börjat beväpna sig i ren desperation. Detta som följd av ett stort antal dödsskjutningar i staden under de senaste åren.

Uppsala 2017: Gangstermord och knivbeväpnade barn. Illustrationsbild.

Uppgörelser i den undre världen med dödlig utgång har blivit allt vanligare i det mångkulturella Uppsala. Bara under året som gått har staden haft tolv dödsskjutningar som kan kopplas till konflikter mellan kriminella.

Nyligen publicerade också Region Uppsala resultatet av en trygghetsundersökning, vilken visade att åtta av tio flickor i Uppsala känner sig otrygga när de befinner sig utomhus i staden. Kommissarie Daniel Larsson vid Uppsalapolisen kommenterade också undersökningen med att det är ”invandrarkillar” som gör att flickor inte kan röra sig fritt i staden.

Massinvandringen och den efterföljande våldsspiralen har också lett till att Socialtjänsten i Uppsala slår larm om att det blivit allt vanligare att barn bär kniv för att kunna freda sig.

Hilde Wiberg, som är verksamhetschef för samordningen mellan socialtjänst skola och polis på Uppsala kommun, berättar för P4 Uppland att hon nyligen talade med en tolvårig pojke som börjat bära kniv.

— Han sa: ”Jag är rädd så jag bär kniv”. Men han hade inte riktigt tänkt över vad som kunde hända om han tog fram kniven, berättar Wiberg och fortsätter:

— Vanliga tonåringar går ju inte runt med skjutvapen. Däremot vet unga hur lätt man kan få tag på saker. Det tycker jag är en skrämmande utveckling.

I ett försök att förklara det stora antalet dödsskjutningar under det senaste året har P4 Uppland också tagit hjälp av kriminologen Sven Granath. Han pekar på större införsel av illegala vapen samt att narkotikamarknaden blivit allt mer lukrativ, med större konkurrens som följd. Utifrån den bilden menar Granath att gangstermord är något man kan förvänta sig i en stad som Uppsala.

— Det är egentligen inte konstigt att sådant här våld dyker upp även i en stad som Uppsala som är Sveriges fjärde största stad och ligger ganska nära Stockholm. Det vore snarast förvånande om det inte skulle dyka upp sådana här fall, förklarar Sven Granath.

Källor:
”Många ungdomar börjar använda kniv”
Skottlossning mellan kriminella har blivit vanligare


  • Publicerad:
    2017-08-24 19:30