LULEÅ. Ett lyxhotell i Luleå tror nu att de kommer tjäna mer pengar som asylboende och ska snart ta emot 120 ”ensamkommande flyktingbarn”. Ägaren kan räkna med uppåt 25 miljoner kr i ersättning av svenska staten.

11543615

Mer bilder kan ses HÄR.

Det är hotellet Nordkalotten, som ligger centralt i Luleå och är utrustat med såväl gym som badbassäng och bastu, som nu ger sig in i asylindustrin.

— Vi känner självklart att vi vill ställa upp, säger Tobias Lindfors som äger hotellet och alltså påstår att det skulle vara av solidaritet som han gör om sitt hotell till ett asylboende.

Inledningsvis har det bestämts att 80 så kallade ensamkommande flyktingbarn ska placeras på lyxhotellet. Kommunen kommer anställa 30 personer som ska passa upp på invandrarna och tanken är att det senare ska kunna inhysas 120 unga invandrare på boendet. Ett utbildningsföretag Lindfors äger ska också arbeta med integration av asylsökarna.

Lokalmedia rapporterar för en gångs skull lite om vad det kommer kosta skattebetalarna att driva asylboendet:

Totalt ska det kunna bli upp till 120 platser för ensamkommande flyktingbarn. Avtalet, som är på sex månader, innebär att Nordkalotten ersätts med 1150 kronor per barn och dygn. Finansieringen sker via statliga medel.

Ett ”flyktingbarn” kostar alltså 209 875 kr under ett halvår. Om boendet konstant har 120 invandrarungdomar bosatta under den avtalade tiden så skulle det kosta 25 185 000 kr, antagligen blir siffran något lägre då det inledningsvis ”bara” ska bo 80 ensamkommande på boendet men Tobias Lindfors säger att han hoppas att avtalet förlängs vilket skulle innebära att han drar in ännu mer pengar.

Priset Migrationsverket betalar per dag kan jämföras med att hotellet i vanliga fall hyr ut rum med egen bastu för 695 kr per dygn, alltså en mycket lägre summan än Migrationsverkets 1 150 kr per dygn.

Sveriges regering sa nyligen att man tillfälligt vill minska asylinvandringen till Sverige, hur det kommer att gå återstår att se men kanske sänder Sverige fel signaler för att lyckas med det när man låter invandrare bo på lyxhotell?

Källa:
120 flyktingbarn till hotell


  • Publicerad:
    2015-11-28 01:35