TRANSSEXUALITET. En 13-åring, som blivit en ”transa” efter att ha umgåtts med en, har tagit på sig uppdraget att öppna upp modebranschen för ”icke-binära”. Nu nomineras han av Aftonbladet till Svenska hjältar.

Genrebild. Foto: CC public domain.

I vägen för den unge transan Kurts drömmar om att bli fotomodell står agenturernas ”fördomar”. De söker nämligen mestadels män och kvinnor, pojkar och flickor. Kurt, 13, har därför bestämt sig för att företräda de ”icke-binära” i deras kamp för mer plats på modescenen.

— Jag vill påverka modeindustrin så att den blir mer inkluderande, berättar han för Aftonbladet i ett hemma hos-reportage, där Kurts rum i föräldrahemmet i en Stockholmsförort beskrivs så här:

På en av de rosa väggarna hänger en prideflagga, bilder på kändisar och kläder. Bredvid sängen står ett bord med en spegel och smink på.

— Jag har alltid varit intresserad av kläder. Min dröm är att få fronta en modekampanj för till exempel H&M, eller att vara med i någon stor modetidning, berättar Kurt om sig själv och ondgör sig sedan över det faktum att agenturerna föredrar ”binära” modeller.

— Då blir det omöjligt för mig att söka. Jag drömmer om att jobba som fotomodell och vill påverka modeindustrin så att den blir mer inkluderande.

Kurt berättar att han i årskurs fyra träffade en ”ickebinär transperson” för första gången. Umgänget med denne transa ledde till att Kurt snart ”insåg att hen också var icke-binär”. Hans föräldrar ”stödde” honom från första början.

—  … Mina föräldrar hjälpte till att berätta för mina kompisar.

I artikeln beskrivs alla svårigheter som Kurt som transa tvingas genomlida, till exempel förnedringen när han utomlands tvingas visa upp sitt pass – där hans kön anges.

Viktigaste politiska frågan: ”Måste hinna stoppa puberteten i tid”
För sitt politiska arbete har Kurt ett instagramkonto, där han lägger upp selfies och ”sprider kunskap om transpersoners rättigheter, homofobi, rasism och feminism”.

Han berättar att sjukvården lyckligt nog hann medicinera bort hans pubertet ”i tid” och han ser förkortade köer till ”transvården” som en av de viktigaste politiska frågorna i samhället.

— …Jag fick vänta i över två år. Som tur var hade mamma satt mig i kö i tid så att jag fick hjälp med att pausa puberteten i tid. Det hade varit katastrof annars.

Andra viktiga frågor för Kurt är en förändrad lagstiftning rörande könstillhörighet samt utökad transpropaganda i skolan:

— Jag vill införa ett tredje juridiskt kön. Nu finns det ju bara två kön. Också vill jag att skolan ska ge bättre kunskap om trans.

För att återkomma till modebranschen så är Kurts uppmaning till modellagenturerna att sluta ”gå ut med efterlysningar efter tjejer och killar” för att istället ”söka efter barn i vissa åldrar”.

— Det är ju en enkel sak att fixa, kommenterar han.

Aftonbladets reportage om transan Kurt ingår i en serie som, skriver man, handlar ”om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet”.

Av dessa utser tidningens jury sedan ”sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska hjältar-galan” vilken sänds strax innan jul.


  • Publicerad:
    2021-04-05 20:52