SVERIGE. Ett ungdomsgäng misstänks ha kidnappat, misshandlat och tvingat en fjortonårig pojke till att råna människor för en påhittad skuld. Under sex timmar, mellan 13.50 och 20.20 i torsdags genomfördes sex stycken brutala rånöverfall där bland annat en fjortonårig flicka tvingades uppsöka sjukhus efter våld mot huvudet.

Det var den 26 mars som ungdomssektionen i Västerort fick in anmälningar angående flera personrån i Spångaområdet. Det har nu uppdagats att en av de misstänka, en 14-årig pojke, först blev grovt misshandlad i en källare i Rinkeby av fem äldre ungdomar och sedan tvingad att råna personer för, vad som tros vara, en påhittad skuld.

Under samtliga rån har ungdomarna hotat sina offer med stickvapen alternativt misshandlat dem. Bland offren finns bland annat två flickor på 12 respektive 14 år, tre personer runt 75 år samt en 14-årig flicka som i samband med rånet blev sparkad och slagen i huvudet av flera gärningsmän. Skadorna blev så allvarligt att hon tvingades uppsöka läkarvård.

Gärningsmännen är fem killar i åldrarna 15 till 17 år och är kända av polisen sedan tidigare.

— Vi har haft flera av dem för rån och liknande tidigare. Någon är omhändertagen av socialen. De flesta går i skolan, men inte alla. De har det trassligt, men vissa försöker fortfarande anstränga sig i skolan och fattar att det här var jäkligt dumt gjort. Men andra är redan väldigt luttrade och säger inte så mycket. Hela spannet finns där, säger Daniel Ångman, ansvarig för utredningen på Väster­ortspolisen.

Åtal skall vara väckt inom två veckor från nu och brottsrubriceringarna gäller olaga frihetsberövande och grov misshandel, två av förövarna är också misstänkta för anstiftan till rån. Alla var till en början anhållna och en häktades, men släpptes senare.

I samband med att de misstänktas telefoner tömdes hittade polisen en film på ännu en grov misshandel. Även den händelsen kan komma att omfattas av åtalet.

— Filmen visar en annan grov misshandel men målsäganden har inte velat medverka fullt ut i den utredningen, säger Ångman.

Källor:
Kidnappad pojke tvingades råna
Polisen misstänker: 14-åring tvingades begå rån
Sex rån på sex timmar


  • Publicerad:
    2015-04-22 01:20