INRIKES Nästan 15 procent av alla individer som polisen pekar ut som gängkriminella är omyndiga. I i Polisregion Mitt är nästan en tredjedel av de nästan tusen gängkriminella under 18 år.

Det är Sveriges Radio som avslöjar att en stor andel av de personer som registrerats av polisen som gängkriminella är omyndiga. Av de 8 233 personer som pekats ut av polisen som så kallat nätverkskriminella i landet är 1 202 personer under 18 år.

Martin Wallin, som leder polisens arbete mot gängkriminella i Sollentuna, menar att det inte heller är ovanligt att tonåringar är gängledare.

— I dag kan vi se att en ganska komplex, kvalificerad brottslighet går ner ganska långt i åldrarna, säger han till Ekot.

Störst andel omyndiga har de gängkriminella i Polisregion Mitt, där en tredjedel av de tusen utpekade ska vara under 18 år.

Polisen tror också att andelen kommer att öka eftersom straffrabatten för personer mellan 18 – 20 år togs bort i januari.

— När lagstiftningen skärps flyttas nivåerna ner från motståndarsidan där man i ännu större utsträckning använder sig av personer under 18 år, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion mitt till Ekot.

Hur stor andel av de utpekade gängkriminella som är av utomeuropeisk börd framgår dock inte av Sveriges Radios granskning.