2011 blev 17-årige Savannah Dietrich från Kentucky, USA, sexuellt ofredad av två tonårspojkar. Pojkarna angrep henne efter det att hon druckit sig kraftigt berusad på en fest och i efterhand så spred de bilder på övergreppet, någonting som åsamkade den 17-årige flickan stort psykiskt lidande. ”I månader grät jag mig själv till sömns och jag kunde inte gå ut på offentliga platser”, berättar hon för en lokal nyhetstidning.

Pojkarna erkände sig senare skyldiga till övergreppen, men dömdes av amerikansk domstol till mycket korta straff.

Nu riskerar Savannah Dietrich själv 6 månaders fängelse, detta för att, via Twitter, ha avslöjat namnen på de två tonårspojkar som förgripit sig på henne. Domstolen hade nämligen bestämt att förövarnas identiteter skulle hemlighållas. Som motivering till detta angav domstolen pojkarnas ålder. Att man gör avtramp på Savanah Dietrichs yttrandefrihet och hindrar henne från att tala om vad hon har varit med om har domstolen inte tagit hänsyn till.

Dietrich själv har i ett uttalande sagt att ”De säger att jag inte kan prata om det, annars låser de in mig. Att skydda våldtäktsmän är viktigare än att skipa rättvisa för offer i Louiseville”. Hon låter sig dock inte skrämmas till tystnad, utan står upp för sin rätt att tala fritt. ”Om jag måste åka in i fängelse för mina rättigheter så kommer jag att göra det”, säger hon i ett uttalande till media.


  • Publicerad:
    2012-07-23 13:51