Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

17 maj-aktion i Norge: “Grundlagen är inte komplett utan paragraf 2”

Av Redaktionen, 2021-05-18
redaktionen@nordfront.se

NORGE. När Norge firade sin nationaldag påminde Nordiska motståndsrörelsen sina landsmän om att grundlagen har förvanskats sedan den först presenterades den 17 maj 1814.

Norges grundlag godkändes officiellt av nationalförsamlingen i Eidsvoll den 16 maj 1814. Den blev daterad och presenterad inför kungen Christian Fredrik den 17 maj, en dag som under 1800-talet fick status som nationaldag.

När Norge under gårdagen firade sin nationaldag begav sig Nordiska motståndsrörelsen ut i en större upplysningsaktion för att påminna folket om att grundlagen inte längre är komplett då dess andra paragraf har tagits bort.

Den norska grundlagens andra paragraf, även kallad Judeparagrafen, nekade judar tillträde till det norska riket och resulterade i att judar arresterades och utvisades om de försökte ta sig in över Norges gränser. Judeparagrafen innebar skärpning från en tidigare lag från 1687 då judar kunde få inträda riket, men enbart med kungens godkännande. Nordfront har tidigare skrivit om Judeparagrafen.


  • Publicerad:
    2021-05-18 21:40