INRIKES. En 20-årig invandrare vid namn Ibraheem Badra har begärts häktad för polisskotten i Västerås.

Ibraheem Badra (961209-2552) begärs häktad för polisskotten i Västerås.

20-årige Ibraheem Badra har begärts häktad misstänkt för skjutningen mot en polisbostad i Västerås under natten mot lördag. Ett tjugotal skott av grov kaliber avlossades då mot polisens bostad där både den drabbade polisen och hans familj befann sig.

Badra är nu skäligen misstänkt för försök till mord.

Badra, som är skriven i invandrarförorten Angered i Göteborg, är tidigare dömd för bland annat olaga hot, övergrepp i rättssak, rattfylleri och narkotikabrott. Senast i januari fastställde Svea Hovrätt en dom mot multikriminelle främlingen rörande olovlig körning, grovt brott, vid två tillfällen, rattfylleri, narkotikabrott vid två tillfällen, ringa narkotikabrott vid fyra tillfällen och brott mot knivlagen vid två tillfällen. Enligt hovrättens dom kostade brotten Badra tre månaders fängelse.

Justitieminister Morgan Johansson (S) har i samband med skotten plötsligt tonat ned retoriken mot den oppositionella politiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, med vars politik kriminella invandrare som Ibraheem Badra inte ens befunnit sig i landet. Justitieministern vill dock använda samma typ av taktik för att bekämpa kriminella som politisk opposition, nämligen genom att ”se över lagstiftningen”.

— Jag skulle gärna se att straffen höjdes mer än vad de är i dag. Jag är övertygad om att en skärpning av straffen kommer, kommenterar Johansson till SVT.

Skotten i Västerås kommer efter en tids eskalering bland tungt kriminella invandrare, som i det närmaste tycks ha förklarat krig mot polismakten. Under de senaste åren har det blivit allt vanligare med bland annat sprängdåd riktade mot polisstationer och handgranater kastade mot polisfordon. För endast ett par veckor sedan exploderade en laddning vid Helsingborgs polisstation, något Helsingborgspolisen menade var ett ”betyg på gott polisarbete”. I februari i år exploderade en bil tillhörande en polischef i Stockholmsområdet, när den stod parkerad utanför hans hem.

Västeråspolisen vars hem besköts under natten mot lördagen var medlem i en särskild polisgrupp som arbetade mot grovt kriminella. Till Aftonbladet beskriver han hur lokala gangsters förföljt och kartlagt honom, utdelat hot och berättat för honom personligen vart han bor.

— De kriminella kartlägger oss på samma sätt som vi kartlägger dem. Vi ska inte tro någonting annat. En dag stod de och kollade regskyltarna på våra privata bilar och för att ta reda på var vi bodde, berättar han.

Källor:
Lexbase
Efter attackerna mot poliser – Eliasson vill se hårdare straff
”Barnen fick gå upp på övervåningen, jag väntade att de skulle skjuta genom fönstret”


  • Publicerad:
    2017-10-31 20:42