SVERIGE. 200 000 pensionärer har nu svikits av regeringen och kan glömma tidigare utlovade skattesänkningar.

Runt 200 000 svenska pensionärer har fått höjd skatt trots att regeringen inför valet tvärtom lovade att sänka deras skatter. Regeringen har dessutom ljugit och hävdat att skatten har sänkts, vilket en kontrollräkning som Skattebetalarnas förening genomförde motbevisade. DN skriver:

Organisationen har efter kontrollräkning kommit fram till att 200.000 pensionärer med en pension mellan 17.617 kronor och 20.000 kronor i månaden går miste om sänkningen. Därmed är det bara 1,1 miljoner pensionärer som fått sänkt skatt [regeringen påstod att de sänkt skatten för 1,3 miljoner pensionärer, red.anm.].

— Det stämmer att 200 000 pensionärer påverkas. Men de skulle ha haft en ännu högre skatt om vi inte hade gjort någonting alls, säger Charlotte Svensson (S), statssekreterare och finansminister Magdalena Anderssons närmaste medarbetare i skattefrågor.

Regeringen hävdar således att man inte ljugit fast man lovat sänkta skatter och nu erkänner att man bara gjort så att skattehöjningen blev lite lägre än vad den kunde ha blivit.

— Detta är rent nonsens. När regeringen kommunicerat att 1,3 miljoner pensionärer har fått lägre skatt tror nog alla att de ska få det i kronor räknat jämfört med föregående år, säger Joacim Olsson, vd för Skattebetalarnas förening.

Skattebetalarnas förening hävdar att det bara skulle kosta regeringen 80 miljoner kronor att hålla sitt löfte till de svenska pensionärerna, men att skjuta till de pengarna är inte aktuellt enligt regeringen som hellre investerar i annat.

Källa:
200.000 går miste om skattesänkning


  • Publicerad:
    2016-03-11 13:40