SKÅNE. En 22-årig man körde under söndagskvällen in i föremål vid en pågående demonstrationen utanför Migrationsverket i Malmö, där irakier protesterade mot avvisningar. Mannen är nu misstänkt för en rad brott och händelsen klassas även som ett hatbrott.

För ett par veckor sedan skrev Nordfront om ett 30-tal irakier som demonstrerade utanför Migrationsverket i Malmö mot avvisningar till Irak. De ska då även ha uppgett att de inte kommer avlägsna sig förrän politikerna ändrat reglerna gällande tillfälliga uppehållstillstånd – någonting som ännu inte har skett. Under söndagskvällen strax innan 22.30-tiden hade en 22-årig man fått nog av demonstration, satt sig i en bil och kört på plakat samt föremål på platsen innan han slutligen krockat i ett träd.

— Det är uppsatt lite tält och banderoller, då har han kört på föremål och plakat, säger Tomas Napiorkowski, jourhavande inre befäl hos polisen Malmö.

Enligt polisen ska mannen inte ha någon relation till demonstranterna men enligt vittnen ska liknande händelser ha skett tidigare.

— Vi vet att det skett något liknande dagen innan, men det är oklart om det är samma man, säger Napiorkowski och fortsätter:

— Man misstänker att skadegörelsen är med anledning av att han inte tycker om de som demonstrerar.

Den 22-årige mannen som körde mot demonstrationen är nu misstänkt för skadegörelse samt framkallande för fara för annan, händelsen är även klassad som ett hatbrott. Han greps på platsen men släpptes efter att ha förhörts av polisen. Misstankarna kvarstår dock och ärendet har överlämnats till åklagare.

Enligt uppgifter som tillkommit i efterhand av Lars Förstell från Malmöpolisens informationsavdelning ska mannen även ”ha haft någon form av märke med någon form av nazistsymbol i eller på sin bil”. Han påstås även ha pepparsprejat demonstranterna samt haft med sig två knivar. Därmed så är 22-åringen nu även misstänkt för hets mot folkgrupp, brott mot vapenlagen, brott mot knivlagen samt misshandel.

Källor:
Irakier vill inte åka hem – demonstrerar utanför Migrationsverket för nionde dygnet i rad
Hade nazistsymbol – och pepparsprejade demonstranter
Man körde mot demonstranter i Malmö


  • Publicerad:
    2017-06-12 18:15