BROTT. En 24-årig man från Motala åtalas misstänkt för elva fall av dråp efter att via nätet ha sålt fentanyl som påstås ha orsakat elva unga mäns död.

Missbruk av den extremt svårdoserade opioiden fentanyl ökar.

Under tiden 5 oktober till 27 november 2017 ska den misstänkte 24-årige Motalabon via nätet ha sålt fentanylanaloger som påstås ha orsakat elva unga mäns död.

Fentanyl är ett starkt smärtstillande medel som används inom vården, men som också börjat florera på den illegala marknaden och lett till många dödsfall. Substansen kan påverka andningen, och leda till försämrad syresättning och/eller andningsstillestånd.

I Sverige har det de senaste åren dykt upp fentanylanaloger, vilket är kemiska varianter av fentanyl. Sedan 2015 har 23 fentanylanaloger klassats som narkotika eller hälsofarlig vara. Analogerna tas ofta som nässprej, vilket är förenat med stora risker då fentanyl är extremt potent och svårt att dosera.

De som ska ha köpt drogen av 24-åringen ska ha varit mellan 24 och 35 år när de avled och kom från Härnösand, Hässleholm, Jönköping, Kiruna, Karlshamn, Sundsvall, Upplands Väsby, Uppsala, Vimmerby, Västerås och Växjö.

Det är första gången rubriceringen dråp prövas i ett sådant här ärende. I andra hand yrkar åklagaren på att mannen ska dömas för grovt vållande till annans död.

— Vållande till annans död är ett oaktsamhetsbrott. Nu vill jag att rätten ska pröva brottsrubriceringen dråp, som är ett uppsåtligt brott, säger kammaråklagare Britt-Louise Viklund vid Åklagarkammaren i Linköping.

— Jag menar att det här varit ett systematiskt tillvägagångssätt, bedrivet i stor omfattning via ett företag utan kontroll över spridningen och som givit den åtalade mannen stora inkomster. Den misstänkte mannen har varit likgiltig inför att fentanylanaloger kan döda och att det är lätt att ta en överdos.

Den misstänkte 24-åringen förnekar brott.

Källa:
Åtalas för elva dråp efter fentanylförsäljning


  • Publicerad:
    2019-05-24 13:25