NORGE. 256 präster överväger att sluta efter att man på Kirkemøtet beslutat att öppna upp för så kallade samkönade äktenskap.

256 präster i norska kyrkan överväger att avsluta sin anställning. Detta eftersom att det på  Kirkemøtet i april beslutade att kyrkan skulle öppna upp möjligheten för att viga homosexuella i kyrkan. Kyrkan ska även skriva en ny liturgi, gudstjänstordning, för dem samt att kyrkan ska ha en så kallad könsneutral syn på äktenskapet.

De 256 prästerna har skrivit under en deklaration till kyrkans styrelse där de önskar att få ett antal villkor avklarade innan nästa Kirkemøte i januari 2017. I deklarationen förklarar de att de stödjer sig på Bibels lära om att äktenskapet är reserverat för man och kvinna och att det inte är något som kyrkan kan ändra på.

Prästerna anser att det i den norska kyrkan finns två olika grenar, en traditionell och en modern, och att det skulle vara problematiskt om kyrkan inte tog hänsyn till detta.

— Det kommer också att innebära att man inte kan ta vår kyrka på allvar om det finns två oförenliga läror om äktenskap och familj.

Prästerna vill bland annat att den traditionella synen på äktenskapet och kristen samlevnadsetik ska anses vara lika legitim som den moderna.

Källa:
Her er erklæringen som 256 prester har underskrevet
256 prester vurderer å slutte etter kirkens homovedtak


  • Publicerad:
    2016-04-21 23:10