USA Nyligen signerade 30 demokrater ett brev till president Biden där man vädjade om att Vita huset skulle börja verka för fred i Ukraina. Men bara ett dygn senare backar flera av kongressledamöterna och skyller bland annat på sin personal.

Tidigare idag skrev Nordfront om ett brev till USA:s president Joe Biden som signerats av 30 demokratiska kongressledamöter. Samtliga tillhör ”Congressional Progressive Caucus”, vilket samlar de mest vänstervridna demokratiska ledamöterna och är partiets starkaste falang i kongressen.

I brevet tog man inte avstånd från den omfattande investeringen av amerikanska skattepengar i kriget i Ukraina, men man vädjade samtidigt om att Biden skulle försöka verka för samtal med Ryssland. Politikerna skrev bland annat att de önskade att presidenten ”fördubblade” ännu oklara ansträngningar att få till fredliga lösningar för att undvika en ”katastrofal eskalering” av konflikten.

Tar avstånd och skyller på sin egen personal

Men nu har nästan samtliga av de kongressledamöter som signerade brevet backat, efter stark kritik. Längst går brevets initiativtagare, den ”progressiva” falangens ledare Pramila Jayapal, som i ett officiellt uttalande deklarerar att ”Congressional Progressive Caucus tar härmed tillbaka det nyligen skickade brevet till Vita huset rörande Ukraina”.

Andra som signerade brevet har tagit till sociala medier och bedyrar att de signerat brevet i juni men att de ”aldrig skulle skriva under på det idag”. Att brevet skrevs i en ”helt annan tid” tycks också ha blivit huvudlinjen för de som pudlande demokraterna.

”Tajming och diplomati är allt. Jag skrev under brevet den 30 juni, men mycket har förändrats sedan dess. Jag skulle inte skriva under idag. Vi måste fortsätta stödja Ukraina ekonomiskt och militärt och ge dem övertaget de behöver för att vinna detta krig”, skriver exempelvis judinnan Sarah Jacobs, som representerar Kalifornien, på Twitter.

Vissa försöker även lägga skulden på sin egen personal och hävdar att dessa är skyldiga till att deras egna namn står på ett brev som vädjar om fred. Detta gäller exempelvis Jayapal själv som påstår att brevet ”tyvärr skickades av personal utan granskning”.

Linjen bland de ”progressiva” demokraterna är nu att Washington ska fortsätta med dollar- och vapenleveranserna tills Kiev själva tar initiativ till fredsförhandlingar. Detta trots att Nato åtminstone vid ett tillfälle gett besked om att man inte kommer stödja Ukraina ifall man gör några avtal med Ryssland. Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj förbjöd dessutom nyligen sina medborgare att delta i fredsförhandlingar med Ryssland.