SVERIGE. Under söndagskvällen rasade den över 300 meter höga Häglaredsmasten utanför Borås. Personer boendes i området säger att det lät som en bomb när masten föll. Säpo och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kopplades in då man misstänker sabotage.

Det var under söndagskvällen som 200 meter av den 332 meter höga Häglaredsmasten utanför Borås rasade. Ingen person eller byggnad ska ha skadats i samband med raset men radio- och telekommunikationen slogs ut i området.

En person boendes i området kommenterade händelsen på följande sätt till Expressen:

— Ja, det brakade till. Det lät som en bomb ska jag säga. Sen försvann all el här, det blev alldeles svart. Jag tänkte att nu har väl måste gått av. Men jag märkte aldrig av några blixtar eller så.

Under söndagskvällen spärrade polisen av området omkring masten och på måndagen utreder polisen tillsammans med bland annat Teracom, som äger masten, vad det är som egentligen hänt.

För tillfället rubriceras händelsen som sabotage och Säkerhetspolisen och Myndigheten för samhällsskydd för beredskap hålls informerade.

— Just nu pågår en teknisk undersökning, säger Hans Lippens, presstalesperson hos polisen i region Väst.

Några dagar innan händelsen publicerades ett klipp på Youtube som visar hur ett par ungdomar ska ah klättrat upp i masten och polisen söker nu efter dessa ungdomar för att prata med dem och för att se om det finns någon koppling till söndagens händelse.

— Det är oerhört dumt att klättra upp i den här masten utan att vara utbildad eller ha rätt utrustning. Dels har du den uppenbarliga risken att du kan trilla ner och dö och dels är det ganska dåligt att vistas där uppe. Det är mycket, mycket farligt och förenat med stora risker, säger Marcus Hartmann, presschef på Teracom.

Källa:
En över 300 meter hög mast har rasat


  • Publicerad:
    2016-05-16 10:10