INRIKES Den 32-åring som sedan tidigare suttit häktad misstänkt för mordförsöket på Ing-Marie Wieselgren har nu häktats även för terrorbrott. Förutom Wieselgren är även ”Sverige” brottsoffer, förklarar åklagaren.

Nordfront har tidigare skrivit om att åklagaren rubricerat om fallet med mordet på psykiatrikern Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan i Visby till att även gälla förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

Kammaråklagare Henrik Olin, som leder förundersökningen, förklarade också efter det att omrubriceringen inte har något med den misstänktes påstådda kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen att göra.

— Vi följer upp det, men jag kan säga att NMR-kopplingen är inte anledningen till omrubriceringen, förklarade han till bland annat SvD.

Nu har den misstänkte omhäktas enligt den nya rubriceringen och enligt Olin beror detta på att även ”Sverige” ses som offer för de brott som 32-åringen misstänks för, rapporterar TT. Detta brott ska ha pågått från den 19 juni och fram till att Wieselgren attackerades i Visby.

– Vad som har framkommit är ett brott som inte enbart är riktat mot Ing-Marie Wieselgren utan mot Sverige. Misstanken om förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord avser inte brottet mot Ing-Marie Wieselgren utan mot annan person eller personer, har åklagare Henrik Olin tidigare sagt till TT.

Nu framkommer det att det Olin egentligen menar med ”Sverige” är ”demokratin”, alltså det nuvarande styrelseskicket. Att det skedde i just Almedalen spelar tydligen in, eftersom de människor från landets politiska, mediala och ekonomiska elit tydligen ska vara särskilt fredade när de träffas. Det senare är också något som journalister efterfrågat under polisens pressträffar efter dådet.

– Det är en helhetsbedömning. I den ligger såväl offrets funktion och roll som själva sammanhanget. Politikerveckan i Almedalen är en speciell plats med en tydlig koppling till demokratin i Sverige och en öppen mötesfrihet är också av betydelse i den här helhetsbedömningen, förklarar Henrik Olin.

Återigen tvingas Olin också förneka att omrubriceringen har något med påstådda kopplingar med Motståndsrörelsen att göra.

– NMR spelar in i utredningen om den misstänktes bakgrund, men det är inte den kopplingen eller någon annan organisation som har lett fram till den här omrubriceringen, sade Henrik Olin.

Exakt vilka övriga personer som man misstänker att 32-åringen har planerat att attackera har dock inte framkommit.