STORBRITANNIEN. En brittisk flaggentusiast har i flera år regelbundet hissat olika länders fanor för att uppmärksamma historiska händelser. Men lärarinnan Emily Robinson blev så kränkt när det blev dags för en sydstatsfana att hon ringde polisen.

Den forna Amerikas konfedererade staters fana, den så kallade sydstatsflaggan, kränkte både en lärarinna och polisen i brittiska Norwich. Foto: Public domain.

En historie- och flaggentusiast som i många år regelbundet hissat diverse fanor på sin gård i brittiska Norwich tillsammans med en skylt som för förbipasserande förklarar bakgrunden till varför respektive fana hissas fick nyligen ett oväntat besök. Detta efter att ha hissat en sydstatsflagga för att uppmärksamma general Thomas ‘Stonewall’ Jacksons död 1863.

Den 34-åriga lärarinnan Emely Robinson ringde nämligen polisen vid första åsyn av flaggan, rapporterar brittiska Eastern Daily Press (EDP). Att mannen satt upp en skylt som förklarade varför han hissade flaggan, nämligen för att uppmärksamma en historisk person, lugnade inte lärarinnan som anmälde händelsen som ett så kallat hatbrott.

— Den konfedererade flaggan är en fana som användes av sydstaterna under det amerikanska inbördeskriget som kämpade för rätten att hålla svarta slavar. Det representerar ett direkt stöd för slaveri, påstår Robinson i en kommentar.

— Generalen som uppmärksammas kämpade för slaveri, fortsätter hon.

Men hennes utläggning stannade inte där. Skolfröken Robinson, som nyligen flyttat tillbaka till Norwich från Brighton, tillade:

— För mig var detta ett fantastiskt tillfälle att utbilda människor om hur skadligt detta är för många människor som tillhör en minoritet i vår kära stad, eftersom jag vet att många inte har någon anledning att känna till varför detta är en så stor grej.

Enligt Robinsin är det ”vårt ansvar som vita människor i detta land att stå upp mot rasism”.

Men i en undersökning på EDP:s hemsida framgår det att endast 24 procent av läsarna håller med lärarinnan.

76 procent av Eastern Daily Press läsare anser att det var fel att ringa polisen på grund av en sydstatsflagga. Skärmbild: edp24.co.uk.

Polisen ska ha åkt ut till gården där flaggan hade hissats, även om den inte plockades ned för än dagen efter. En talesman för Norwich-polisen berättar för EDP att poliser har talat med flaggägaren som bedyrat att syftet inte var att kränka någon.

— Poliser har rapporterat detta som ett hat-relaterat störande av allmän ordning, säger talesmannen.

Det framgår inte huruvida flaggentusiasten kommer att bestraffas på något sätt.


  • Publicerad:
    2021-05-18 21:00