MILJÖ. En grupp forskare utförde under 2015 en studie på den obebodda ön Henderson Island och resultatet visar att nästan 40 miljoner skräpbitar spolats upp på ön.

Mitt i södra Stilla havet ligger den lilla obebodda ön Henderson Island. På grund av öns läge nära södra Stilla havets havsströmvirvel spolas mängder av sopor upp på öns stränder varje dag. År 2015 utförde en grupp forskare under tre och en halv månad en studie som visar att 37,7 miljoner skräpbitar, nästan uteslutande plast, spolats upp på öns stränder.

På öns stränder låg mellan 20,5 och 671,6 skräpbitar per kvadratmeter, medan 0,35 till 1,05 skräpbitar låg i vegetationen ovanför stranden. Dessutom låg betydligt större mängder skräp dolt under ytan, både på stränderna och under vegetationen. Av de 37,7 miljoner skräpbitar man beräknat ska finnas på ön uppskattas ungefär 33,7 miljoner ligga under ytan. Enligt studien ökar denna siffra med i snitt 28 000 plastbitar varje dag.

Plastföroreningar är idag ett växande problem i hela världen. I Stilla havet finns ett område med hög skräpkoncentration som är minst lika stort som den amerikanska delstaten Texas. I våras kom även nyheten att en norsk fiskare hittat en hel PET-flaska i magsäcken på en torsk.

Källa:
Exceptional and rapid accumulation of anthropogenic debris on one of the world’s most remote and pristine islands


  • Publicerad:
    2017-05-18 19:30