ÅSIKTSREGISTRERING. Det sociala mediet Twitter backar nu efter rättsliga tvister mot judar och kommer inom kort lämna ut uppgifter på sina användare till den franska regeringen.

Censur2

Tidigare i år beslutade en fransk domstol att det sociala mediet Twitter skulle lämna ut uppgifter på användare som uttalat sig antisemitiskt. De rättsliga tvisterna som pågått under en längre tid föranleddes av att den judiska studentföreningen UEJF rasat mot hashtaggen #unbonjuif (#engodjude). Hashtaggen blev den tredje populäraste bland franska twittrare och cirkulerade i olika former på Twitter, bland annat som ”#engodjude är en död jude” innan den togs bort. UEJF:s president Jonathan Hayoun har tidigare uttalat att Twitter gör sig till medbrottslingar i och med att de låter sina användare uttrycka kritiska åsikter.

Den populära tjänsten har nu klargjort att man inom kort kommer överlämna uppgifter till den franska regeringen, så att åsiktsförbrytare kan ställas inför rätta. Twitter lovar nu att ”fullt ut hjälpa Frankrike att ställa anklagade brottslingar inför rätta”.

Att uttrycka kritik mot judar anses vara ett väldigt grovt brott i Frankrike som kan resultera i upp till 45 000 euro i böter och ett års fängelse. Att uttrycka tvivel mot den vedertagna förintelsemyten kan kosta upp till fem års fängelse enligt fransk lag.

Källa:
Twitter agrees to hand over details of people who post racist or anti-Semitic comments after French legal battle


  • Publicerad:
    2013-07-12 22:45