SPELKULTUR. Än en gång har tv/dataspelsdebatten börjat blossa upp. Nordfront bjuder här på ett axplock från spelvärldens mest förbjudna ögonblick.

Tv- och dataspel har ända sedan det tidiga 70-talet fått utstå spott och spe. I början var det arkadspel som låg i skottgluggen och ansågs vara livsfarliga då spelarna skulle bli känslomässigt avtrubbade.

På 80 och 90-talen var det främst spel till hemdatorer som Commodore 64 och Amiga 500 som var farliga. Moralpaniken under den tidsperioden handlade även mycket om våldet i videofilmer och hur hemskt det var med hårdrock. Censuren slog hårt mot dessa kulturuttryck och dataspelen fick givetvis också sin beskärda del av denna hysteri.

Exempel på ett hemskt farligt spel.

Vissa minns kanske den socialdemokratiska politikern och ordföranden i Barnmiljörådet, Margareta Persson, som under 80-talet arbetade för att förbjuda många populära dataspel, bland annat actionspelen Barbarians och Last Ninja 2. Det kan verka väldigt överdrivet med dagens mått mätt men då det begav sig var ett Ninjaspel där man hoppar runt och kastar kaststjärnor något fruktansvärt som borde stoppas. ”Maggan” som Margareta Persson snabbt blev kallad var ofta i hetluften och frågan diskuterades flitigt bland annat i den svenska tidningen Datormagasinet.

Den gången vann Maggan och den svenska censuren en liten vinst och ”våldsamma” dataspel förbjöds och hon står fortfarande på sig. Så här säger hon bland annat i en aktuell intervju i Internetmuseeums nättidning:

— Jag tror att det inte finns något säkert svar kring hur det eskalerande våldet i filmer och spel påverkar våra barn, vad jag förstår är forskningen oense. Men personligen är jag fortfarande mot att barn och unga ska introduceras in i en våldsvärld. Jag har oerhört svårt att förstå poängen med det.

Just dessa debatter om att vissa spel borde förbjudas för att de som spelar kan bli farliga och våldsamma kommer och går med jämna mellanrum. I vår tid behöver dock spelen inte längre vara våldsamma utan nu räcker det med att det inte är tillräckligt mycket ”mångfald” eller feminism för att nån stackare ska bli kränkt och börja vråla om förbud.

Nu på senaste tiden har frågan än en gång fått liv efter alla masskjutningar, främst i Amerika. Enligt vissa beror dessa vansinnesdåd bitvis på att förövarna spelar dataspel och om man förbjuder vissa våldsamma spel skulle dessa masskjutningar upphöra. Bland annat Amerikas president, Donald Trump, skyller dessa dåd på data-/TV-spel och psykisk ohälsa. Att just vissa spel bidrar till att våld glorifieras gör enligt vissa att spelarna blir avtrubbade och detta leder i sin tur till masskjutningar.

Jag har här sammanställt en liten lista i kronologisk ordning med spel som på deras tid avsågs som mest farliga och våldsamma.

5. Custers Revenge
Atari 2600, 1982.

Custers Revenge kan vara det första dataspelet som uppmärksammats för sitt våldsamma innehåll. Här spelar man general George Custer vars mål i spelet är att våldta indiankvinnor. Man ska ta sig från vänster sida av skärmen till höger och överleva ett pilregn för att nå fram till kvinnan som sitter fastknuten vid en kaktus.

Det kan verka svårt att se hur dessa få pixlar skulle kunna vara farliga men spelet förbjöds i vissa delar av Amerika vilket givetvis bidrog till en växande popularitet. För spelet blev, trots den osmakliga handlingen, väldigt populärt och det gavs senare ut igen i en nyversion till Atari 2600, kallad Westward Ho.

4. Commando Lybia
Commodore 64, 1986.

Commando Lybia är ett shoot’em upspel där man skjuter araber med ett maskingevär. I slutet av varje bana får man dessutom avrätta några som står mot en vägg och ibland får man lite lustiga kommentarer som ”That’s Ghadaffis children” eller ”That’s funni”. När man lyckas ta sig en bit och får skriva in sig på high score-listan får man dessutom använda en giljotin för varje bokstav man skriver. Spelet kallade sig själv ”The sadism game of the year”.

Det här spelet var lite av ett undergroundspel men likt dagens undergroundspel blev det snabbt väldigt populärt. Som det står i spelets inledning så var detta del ett, men det kom aldrig någon del två. Kan det ha varit några andra krafter än censurivrarna som låg bakom spelets nedtystning?

3. Barbarian: Ultimate Warrior
Amiga, Amstrad CPC, Atari ST, BBC Micro, Commodore 64, MS-DOS, ZX Spectrum, 1987.

Barbarian är ett fightingspel där man möter en motståndare med svärd på bästa Conan-manér. Likt de flesta fightingspelen kan man göra olika slag och sparkar och här kan man även göra ett specialslag med svärdet som hugger huvudet av motståndaren. Det var troligtvis just detta specialslag som fick spelet att bli totalförbjudet i Sverige.

2. Ethnic Cleansing
PC, 2002.

Etnic Cleansing är ett first person shooterspel som gjordes av National Alliance och gavs ut av Resistance Records. I spelet är det raskrig och man spelar som ett skinhead eller en medlem ur Ku Klux Klan. Spelet är bara en bana och man spelar sig genom ett getto ner i en tunnelbana vidare till ett judiskt kontrollcenter.

Spelmusiken utgörs givetvis av passande vit makt-musik och man vinner om man lyckas döda slutbossen Ariel Sharon som har ett raketgevär. Det här spelet är ett undergroundspel likt Commando Lybia och det tystades mer eller mindre helt ner av massmedia men det fick ändå snabbt ett eget liv bland spelare världen över. Det blev faktiskt så populärt att det kom en uppföljare året efter, White Law.

Klicka för spelklipp. *Nordfront varnar känsliga läsare och tar avstånd från det rasistiska och våldsamma innehållet*

1. Jesus Strikes Back: Judgement Day.
PC, 2019.

Jesus Strikes back är ett third personshooter-spel där man kan spela som olika karaktärer likt Jesus, Hitler eller Putin. Spelet utspelas år 2028 och världen styrs av homosexuella mångmiljardärs-ödlor och man slåss mot allehanda mer eller mindre politiska motståndare på vänsterkanten likt AFA och HBTQ-aktivister.

Spelet har fått en del kritik på grund av sin Alt-rightkoppling vilket har bidragit till en del bekymmer med bland annat betaltjänsten Paypal.

Läs mer: Spelrecension: Jesus Strikes Back

Klicka för spelklipp. *Nordfront varnar känsliga läsare och tar avstånd från det rasistiska och våldsamma innehållet*

Som man märker har folk alltid tyckt det är kul att spela ”förbjudna” spel och genom tiderna har andra försökt stoppa detta. Om det förut var moralpanik med krav på censur och förbud lär motståndet framledes inte bli just censur och förbud utan annat motstånd, främst från den dolda makteliten.

Dessa ljusskygga varelser har redan börjat använda sig av sina banksystem för att kväva spelfriheten genom att strypa möjligheten att använda olika tjänster, som nu senast med just Jesus Strikes Back. Som tur är finns det fortfarande andra vägar och förhoppningsvis kommer vi att kunna behålla någon slags frihet tack vare vår tids gräsrotsfinansiering av spel.

Nu återstår det bara att se vilket som blir nästa spel att falla utanför den allt snävare PK-ramen och vilka trådar de homosexuella mångmiljardärs-ödlorna kommer att dra i för att stoppa friheten i framtiden.


  • Publicerad:
    2020-03-24 18:00