FILM. Daniel Olofsson ger här fem tips på PK-fria filmer för sommaren.

Nu är det sommar och semester och man tillbringar gärna sin tid utomhus med alla sommarens aktiviteter. Tyvärr brukar ofta en stor del av sommaren i vårt kära Sverige regna bort och då förpassas man till andra aktiviteter inomhus. Jag tänkte därför passa på att bjuda Nordfronts läsare på en liten lista över filmer man kan se medan regnet smattrar på ute nu i sommar.

I den här listan har jag försökt att samla lite nyare filmer än de jag vanligtvis lyfter fram. Som de flesta nog har märkt börjar det politiska vansinnet alltmer att sprida sig även till filmens värld och det är svårt att hitta någon sevärd film som inte är fylld med pekpinnar och märkliga budskap. Och om vi ska sia om framtiden lär det troligtvis inte bli bättre på den fronten heller.

I takt med den senaste tidens märkliga historieförvanskning ser vi ett alltmer öppet hat mot vita människor världen över. I detta vansinne spelar den judiska filmindustrin en väldigt stor roll och vi har nog tyvärr bara sett början på galenskaperna.

Sedan den första psykosen kring Pippi Långstrump och Tintin för snart 10 år sedan har det gått snabbt utför. Vi har sett de helvita gudarna Heimdall och Zeus spelas av svarta skådespelare och snart kommer även den lilla sjöjungfun, Ariel att vara svart. Det har pratats om en transexuell Spindelmannen och snart kommer vi troligtvis att få se en svart kvinnlig James Bond. Vita skådespelare gör allt oftare avbön och viker ner sig för den nya ordningen i Hollywood och vita kulturarbetare som endast gör rösten till svarta karaktärer i tecknade filmer avslutar sina uppdrag på egen begäran.

Filmens värld kommer att bli allt mer politiskt korrekt och antivit och det kommer nog inte att dröja länge innan vi ser en judisk transsexuell Stålmannen  eller en lesbisk svart överviktig kvinna som Jesus på filmduken. Tack och lov finns det ljusglimtar i biomörkret och jag har faktiskt lyckats hitta en hel del som inte är fullproppade med propaganda och några av dessa har jag lagt på den här listan.

I de här filmerna fokuserar man på handlingen och syr inte in massa onödiga sidospår som i stort sett alla Hollywoodproduktioner gör. Vi slipper även PK-inslag, sexuella avvikelser eller inkvoterade människor för att få ”mångfald”. Varsågod, här kommer sommarens fem PK-fria filmtips.

5. The Lodge, 2019. Thriller, England, USA, Kanada.
När Richard berättar för sin fru att han vill gifta sig med en annan kvinna tar hon sitt liv. Filmen lägger snabbt upp ribban och man vet inte vad man ska vänta sig av fortsättningen. Richard går iallafall vidare med sina planer att gifta om sig med Grace, en ung kvinna han träffat under sina efterforskningar för en bok om sekter. Grace levde i en självmordssekt men lyckades ta sig ur innan det var för sent, vilket har lämnat sina spår.

Richard har två barn och de har svårt att acceptera den nya kvinnan som ska ta moderns plats i deras liv. Om de firar jul tillsammans i familjens avlägsna stuga kommer allt att ordna sig tänker Richard. Planen går dock snart i stöpet när Richard tvingas att åka tillbaks till staden i sitt arbete och lämnar Grace ensam med barnen Aidan och Mia.

Snart börjar märkligheter hända, saker börja försvinna, bland annat Graces psykiska mediciner och barnen börjar se märkliga saker. Är det hennes förflutna i den ondskefulla sekten som kommit ikapp eller är det hennes psyke som spelar ett spratt nu när hon tvingas möta sina demoner utan mediciner?

Utan att vara direkt hemsk eller våldsam bygger filmen upp en spännande och nervkittlande stämning. Miljön i den isolerade stugan, insnöade och ensamma med en växande galenskap drar tankarna till Stanley Kubriks, The Shining och de har faktiskt vissa likheter. Hur det slutar tänker jag inte avslöja men jag kan säga att man blir rätt överraskad när berättelsen sys ihop.

4. Beneath, 2013. Rysare, USA.
När ett gäng ungdomar tar ett dopp i sjön börjar deras livs mardröm. I vattnet finns en enorm fisk som har smak för människokött och snart måste de kämpa för sina liv ute på sjön i en liten båt.

Detta kan verka som en dålig B-film och det kan visserligen stämma men det är något med just den här B-filmen som gör den fascinerande. En sak som lyfter filmen är att fisken inte är dataanimerad utan en ”riktig” gummifisk.

Alltför många nya filmer försöker hitta en slags känsla av 80-talets filmskapande där man experimenterade och gjorde enkla och underhållande filmer men de går oftast vilse i just tröttsamma dataanimationer. Även om man kan göra alla tänkbara specialeffekter med datorer tappar filmskaparna ofta något på vägen och därför blir det något speciellt när man faktiskt gör specialeffekterna på riktigt.

Något annat än dataanimation. Bild: Youtube

Filmens enkelhet gör den också intressant och gripande. Personerna som sitter i stort sett hela filmen i den lilla båten har bara en sak att fokusera på, de ska överleva. Att de sen tar en hel del märkliga beslut som ställer till det gör inte saken sämre. Även den här filmen bjuder på en del överraskningar och iallafall jag kommer att tänka mig för innan jag kastar mig i vattnet i nån grumlig sjö i sommar.

3. The Allins, 2017. Dokumentär, USA.
Den här filmen är en dokumentär men den är så pass intressant att jag tyckte den passade på listan iallafall. I år är det 27 år sedan Kevin Michael Allin dog. Kevin Allin är kanske mest känd som den extremt våldsamma musikern GG Allin som förklarade krig mot hela musikindustrin, sina fans och i stort sett hela mänskligheten. Under 80- och början av 90-talet terroriserade han Amerika med olika kompband och att se hans spelningar kunde vara förenat med livsfara eller iallafall kunde man få sig ett kok stryk och vissa kroppsvätskor kastade på sig.

Men vem var han egentligen? I den här dokumentären läggs fokus på hur hans mor, Arleta Gunther minns sin son. Vi får följa med från hans unga år till senare där hans alter ego alltmer verkar ha tagit över. Vi börjar förstå att det kan ha varit en hel del som bidrog till denna historia, inte minst hans våldsamma barndom och möjligtvis en del psykiska besvär.

Även om man föraktar eller kanske till och med hatar allt GG Allin gjorde är det här en intressant och bitvis smått tragisk dokumentär. Det blir kanske till och med lite patetiskt när man får se hur hans bror och de andra kring honom nästintill enbart lever på GGs minne.

Håll utkik efter scenen där Arleta påpekar att GGs bror, Merle, verkar ha judiskt påbrå med tanke på alla affärer han gör på GG!

2. Man Camp, 2019. Komedi, USA
Varje år träffas tre bröder i familjens stuga för att hedra minnet av deras far som dog alltför ung. Denna årliga träff kallar de Man Camp och där gör de bara manliga saker men allt ställs på ända när de ertappar deras mor med en ny man. Är den här nya mannen värd deras mor? De bestämmer sig för att låta honom delta på deras Man Camp och se om han är karl nog vilket visar sig medföra en del tveksamheter.

Utan att vara för grabbig och amerikansk lyckas man här skapa en lättsam och rolig komedi. En fördel den här filmen har är att det inte är några större skådespelare i rollerna så det blir aldrig någon tävling eller förväntan om vem som ska vara roligast. Sen att det är en berättelse om vikten av familjen och värdighet väver in en del allvar i berättelsen också.

1. Alien Outbreak, 2020. Science fiction, England.
En våg av självmord sköljer över den lilla staden och poliserna Zoe och Patrick märker snart att det är något väldigt märkligt i görningen. Deras kontakter med omvärlden skärs av och robotar börjar dyka upp och ta livet av människor. De märker att en sinnessjukdom börjar sprida sig där folk gör sig själva illa och tar sina liv, kan det vara robotarna som ligger bakom allt? Vilka är de egentligen och vad vill de?

Likt Beneath på den här listan bevisar filmskaparna att man varken behöver en stor budget eller ett stort filmbolag i ryggen för att göra en lyckad film. Även om robotarna i filmen var dataanimerade såg de förvånansvärt bra ut.

Filmen sparkar igång ganska omgående och släpper inte taget om tittaren innan den spännande upplösningen. Bitvis känns filmen väldigt enkel i färgsättning och miljöer vilket skapar en rätt unik stämning. Utomjordingarnas teknik känns också väldigt enkel fast samtidigt gammaldags, mystisk och mörk vilket också gör filmen intressant. När man sedan får se de som styr robotarna blir det mer av en slags rymdrysare än en vanlig futuristisk UFO-film.

Med dessa filmtips hoppas jag att även de regniga dagarna i sommar kan bli värdefulla.

Trevlig sommar!


  • Publicerad:
    2020-07-17 09:00