UKRAINA. Cirka 50 000 personer ska än så länge ha omkommit sedan inbördeskriget i Ukraina startade förra året uppger tyska säkerhetstjänsten.

Novorossiyas flagga.

Novorossiyas flagga.

Folkrådet Andrej Purgin i folkrepubliken Donetsk uppgav i söndags under en ceremoni i Donbass att det ukrainska inbördeskriget har skördat mellan 6 000 till 10 000 människors liv. Purgin sa också under ceremonin, som tillägnades påbörjandet av ett monument över konfliktens offer i Donbass, att Novorossiya aldrig kommer att glömma den judiska Kievregimens förbrytelser.

— Vi förlorade fler civila än lantvärnsmän med vapen i handen. Vi kommer aldrig att glömma Kievs förbrytelser och tänker söka rättvisa på internationell nivå, sa Purgin.

Purgin sa även att artilleribeskjutningarna från Kiev kan återupptas vilken minut som helst och att det borde klassas som ”folkmord mot en region”.

— Vi kan bara hoppas att detta aldrig upprepas. Detta bör fördömas som folkmord mot en region, sa Purgin under sitt tal i Donbass.

Enligt tyska säkerhetstjänsten är antalet döda som Purgin uppgav för lågt, man uppskattar att den totala dödssiffran hittills ligger på runt 50 000 döda.

Källa:
Donetsk har förlorat upp till 10 000 civila


  • Publicerad:
    2015-05-11 17:40