Upp till hälften av all mat som produceras i världen når aldrig våra magar, enligt en ny rapport från brittiska experter. Sammanlagt två miljarder ton mat slängs varje år rapporterar BBC.

foodWasteWrap

Detta sker dels på grund av att livsmedlet når sitt utgångsdatum innan det säljs, dels för att det inte tillhandahållits på rätt sätt och dels på grund av konsumenternas kräsenhet. Detta visar rapporten från Institute of Mechanical Engineers, vars chef över energi- och miljöfrågor, Dr. Tim Fox, säger:

”Mängden mat som går till spillo och försvinner världen över är häpnadsväckande. Det här är mat som skulle kunna mätta jordens ökande befolkning samt de som svälter idag. Det är också ett onödigt slöseri av mark, vatten och energiresurser som används i produktionen, processeringen och distributionen av livsmedlen i fråga.

Anledningarna till att den här situationen uppstått sträcker sig från dålig teknik och jordbruksmetoder till att stormarknaderna kräver kosmetiskt perfekta matvaror samt att de uppmuntrar kunderna att överkonsumera genom olika erbjudanden som exempelvis ’köp två – betala för en’.”

I Storbritannien slängs exempelvis 30 procent av alla grönsaker som odlas. Detta på grund av att de ratas av konsumenter för sitt utseende. Vidare så går det åt 550 miljarder kubikmeter vatten för att vattna jordbruksprodukter som till slut hamnar på soptippen.


  • Publicerad:
    2013-01-20 18:43