INRIKES. Den så kallade Lillklockan i Bromma kyrka är nästan 400 år gammal. Nu är den stulen.

Foto: Xauxa (CC BY 3.0) och Bysmon (CC BY-SA 4.0).

En nästan 400 år gammal kyrkklocka har stulits från Bromma kyrka, rapporterar Expressen.

Sedan en brand som drabbade kyrkan på 1970-talet har Lillklockan stått på kyrkogården utanför kyrkan. Men någon gång runt helgen före jul hade någon tagit den.

— Hur kan man va så fräck att man kör fram en lastbil, eller vad det nu är för något, och bara tar den? frågar sig församlingens kyrkoherde Torbjörn Gustavsson, som fick reda på stölden i måndags.

— Jag blev otroligt ledsen. Klockan är ju en del av Bromma församlings långa historia.

Stölden polisanmäldes men Polisen har inte hört av sig om ärendet.

Hur tjuvarna kunde få med sig en klocka som uppskattas väga ett halvt ton, utan att någon upptäckte det, vet man inte, men kyrkoherde Gustavsson tror att tjuvarna använt sig av muren som går runt kyrkogården, ett par trappsteg upp från vägen sidan om kyrkogården. Klockan stod nära muren.

— Jag kan tänka mig att man kört fram en lastbil med en kran – för då behöver man inte köra på gräsmattan. Så det fanns liksom inga spår från när den stals, säger Gustavsson till Expressen.

Det kan vara fråga om ett försök till kopparstöld. Främmande ligor som kör runt i Sverige och stjäl för dem värdefull koppar har blivit en vanlig form av brottslighet i Sverige. Ibland stjäl de till exempel koppar från kyrktak.

Lillklockan består dock av väldigt lite koppar. Det är bara dess yttre hölje som är gjort av den åtråvärda kopparn. Klockans kropp är gjord av en annan metallblandning som inte torde vara av något ekonomiskt värde. Lillklockans värde är istället dess historiska värde, och den är därmed värdefull för församlingen.

Lillklockan tillverkades 1638 av krongjutaren Medardus Gesus.

— Den är lite sprucken, men har ändå ett värde. Det är som vi människor, en del är lite spruckna men vi är ändå betydelsefulla för helheten, säger Torbjörn Gustavsson till tidningen.

På grund av klockans låga ekonomiska värde, är risken stor att klockan bara förstörs när tjuvarna väl skalat av den dess yttre hölje koppar.


  • Publicerad:
    2020-12-26 11:05