USA. Den mångkulturella staden Chicago har fått sitt sexhundrade mord hittills i år. Om trenden fortsätter kan staden slå förra årets rekord.

Chicago har fortsatt trenden med att vara en av de blodigaste städerna i USA. Förra året slog staden rekord med 781 mord och nu har årets siffra stigit till hela 600 stycken. Huruvida det blir nytt rekord i år är okänt men mycket tyder på det då det inte finns några tecken på att en snabb förändring är på gång.

Mordvågen som staden fått erfara under de senaste åren är en del av det alltmer eskalerade våldet i staden, där kriminella gäng krigar om territorium, kontroll av drogmarknaden och ”respekt”. Situationen är så pass allvarlig att det fram tills oktober månad skett hela 2 445 skottlossningar i Chicago.

För att sätta mordvågen i Chicago i ett jämförbart perspektiv bör man nämna att det sedan 2001 har dött 2 000 amerikanska soldater i Afghanistan. Under samma tid har fler än 5 000 personer mördats i Chicago. Argumentet om att staden är en farligare plats än en krigszon står sig därmed stark, även om systemmedia i landet försökt argumentera det motsatta.

Chicago är ett av USA:s mångkulturella städer där 29,7 procent av populationen utgörs av sydamerikaner och 29,3 procent av afroamerikaner. Den vita populationen i staden har fortsatt att sjunka och ligger numera på 32,6 procent, jämfört med 45,3 procent år 2010.

Källor:
Chicago Reaches 600th Homicide for 2nd Time in More Than a Decade
Man Killed In Year’s 600th Homicide Among 5 Shot Tuesday In Chicago
Chicago more dangerous than Afghanistan?


  • Publicerad:
    2017-11-20 13:15