FRÄMLINGSINVASIONEN. Den italienska kustbevakningen har under fredagen och lördagen hjälpt 6000 främlingar som befunnit sig på Medelhavet i båtar att ta sig säkert iland.

Nu när våren har kommit försöker tusentals främlingar från Mellanöstern och Afrika dagligen att ta sig till Europa. Bara under fredagen kunde hjälporganisationer som Läkare utan gränser, kustbevakningen, flottan och EU:s gränsbyrå Frontex plocka upp runt 3000 migranter på Medelhavet och motsvarande mängd under lördagen.

Enligt vissa beräkningar så är det flera miljoner människor som befinner sig i Libyen som vill ta sig till Europa. Däribland folk som flyr från krig och svält men också ekonomiska migranter från till exempel Nigeria.

I många av Italiens södra delar börjar läget bli desperat och nu vädjar landet om hjälp från EU för att styra upp situationen i Libyen. Under våren har man därför börjat skicka dit kraftfulla motorbåtar och manskap för att konkurrera med smugglarna.

Fram till och med den 25 april i år ska 43 490 främlingar lyckats ta sjövägen in till Europa, fast mer än 1000 har dock inte lyckats ta sig fram.

Källa:
Runt 6 000 migranter räddade


  • Publicerad:
    2017-05-07 14:30