ALMEDALEN. Sammantaget ska politikerveckan i Almedalen ha kostat skattebetalarna 63 miljoner kronor. Detta kritiseras av Slöseriombudsmannen som ifrågasätter att dessa pengar gör någon större nytta i Almedalen.

Idag avslutas Almedalsveckan. Tidningen Resumé har tidigare räknat ut att politikerveckan sammantaget kostar skattebetalarna hela 63 miljoner kronor.

Slöseriombudsmannen Martin Borgs ifrågasätter i en intervju med Sveriges Radio nyttan i att lägga så mycket pengar på politikerveckan.

— Jag undrar om det är värt de 63 miljoner, som det har räknas fram att den här veckan kostar skattebetalarna. Jag är inte säker på det. Det kan ju kosta hundratusentals kronor att enbart ordna ett seminarium och det är svårt att mäta nyttan av dem, säger han.

Resumés granskning visar att politikerveckan sedan 2010 växt kraftigt i omfattning. Tidningen skriver bland annat följande:

200 aktörer inom stat, kommun, landsting och regioner står för 374 arrangemang i år, förutom ett 50-tal arrangemang av statliga bolag. 2010 höll 92 offentliga aktörer 154 arrangemang.

De statliga myndigheterna och bolagen är enligt Resumé de aktörer som ökat sin närvaro i Almedalen mest sedan 2010. Dock står de statliga aktörerna för en minoritet av arrangemangen under politikerveckan. Som mest utgjorde de statliga arrangemangen 16 procent ett år men årets siffra är lägre.

Stefan Attefall, som är civil- och bostadsminister, anser att politikerveckan i Almedalens betydelse är överdriven och att myndigheter bör tänka igenom satsningar där noga.

— Man överdriver Almedalens betydelse. Risken är att alla försvinner i bruset. 99 procent av dem som hoppas på medialt genomslag blir besvikna. Då kan man nog få större effekt i Stockholm en vanlig tisdag, säger Attefall till Resumé.

Under årets politikervecka var ”nazism” och ”rasism” två ämnen som var väldigt på tapeten i politiska diskussioner på nätet, vilket Nordfront tidigare rapporterat om.

Så här räknade Resumé

Deltagande: resor, logi, traktamente och övriga kostnader för 600 deltagare som arrangörer à 25 000 kronor = 15 miljoner
Arrangemang: Kostnader för två arrangemang per arrangör, beräknad snittkostnad 100 000 kronor, 20 miljoner
Förberedelser: På hemmaplan, en arbetsmånad per arrangör, 10 miljoner
Övrigt: Inbjudningar och annonsering, 50 000 kronor per arrangör, 10 miljoner
Andra statliga medverkande: resor, logi och traktamente för två personer per arrangör under veckan, 8 miljoner
Summa: 63 miljoner

Källor:
60 miljoner skattekronor bränns i Almedalen
Slöseriombudsmannen ifrågasätter värdet av Almedalsveckan


  • Publicerad:
    2014-07-06 18:25