MARKNADSEKONOMIN. Ikeakoncernen möblerar om med en helt ny organisation – 7 500 jobb försvinner globalt varav 650 tjänster varslas i Sverige.

Den stora möbeljätten Ikea står inför den största personalväxlingen någonsin. Samtidigt som 7 500 jobb försvinner tror företagsledningen att så mycket som 11 500 nya jobb kan skapas de närmaste åren via verksamhetsutveckling och tillväxt.

— Vi har 75 framgångsrika år bakom oss och går nu in i en utvecklingsresa om hur vi ska arbeta i framtiden. Vi behöver titta över vilka kompetenser som finns i dag och vad som behövs framöver, säger Håkan Svedman, landschef för Ikea Sverige.

Den nya organisationen avser att flytta företagets fokus till framtidsområden som hemleveranser, servicetjänster och citybutiker för att möta ett förändrat kundbeteende och nya tekniska möjligheter. Förändringarna innebär också att stora delar av verksamheten digitaliseras.

— Inom dessa områden behöver vi bygga upp nya förmågor. När det gäller digital kompetens behövs exempelvis software engineers och människor som kan hjälpa oss med datahantering, något som vi historiskt sett kanske inte varit superuppdaterade med, säger Tolga Öncü, Ikeakoncernens detaljhandelschef.

Ikea kommer att fortsätta bygga varuhus men strävar efter fler nischade butiker och fler butiker nära storstädernas stadskärnor. I Stockholm testas till exempel en citybutik med inriktning på kök.

Tusentals anställda informeras i veckan om den nya organisationen. Under våren varslades Ikea-anställda i södra Sverige och drygt 100 anställda försvann. Det nya varslet i Sverige slår särskilt mot tjänstemannasektorn och kontoren i Malmö, Helsingborg och Älmhult.

Efter att Ikeas grundare Ingvar Kamprad gick bort den 27 januari i år har marknadsanalytiker förväntat att förändringar skulle aviseras i Ikeas marknadsstrategier.

Källa:
7 500 jobb försvinner från Ikea


  • Publicerad:
    2018-11-21 12:35