SVERIGE. 7-åriga Sigrid hade tecknat idolen Yoiho och fick som pris komma till lördagens Melodifestivalen. Men i sändningen börjar Sigrid istället prata om genus och uttala ord som 7-åringar varken använder eller förstår.

Det 7-åriga barnet sa bland annat följande om Yoiho:

— Han utmanar också normer och arbetar med könsöverskridande uttryck. Yohio är jätteviktig för han dekonstruerar de heteronormativa facken vi har placerats i.

Att ett 7-årigt barn används som redskap i ett politiskt och feministiskt spel har gjort massmedierna lyriska. Expressen skriver angående den inövade repertoaren att ”Sigrid stal hela Melodifestivalen” och Aftonbladet beskriver det som en ”storsuccé” där Sigrid ”charmade hela Sverige”.

Det var ett helt annat ljud i skällan för några år sedan då det nationella bandet Prussian Blue, med de 14-åriga tvillingarna Lamb och Lynx Gaedes, uppträdde i Sverige. De kallades då ”Nazi-tvillingarna” av samma tidningar som nu hyllar Sigrid. Massmedia förmedlade då också flitigt bilden av att de var hjärntvättade och att det var ansvarslöst att låta dem uppträda.


  • Publicerad:
    2014-03-08 23:56