FOLKHÄLSA En avhandling visar att 70 procent av Sveriges ungdomar äter mer socker än det som rekommenderas. Det handlar främst om läsk, godis och bakverk utanför måltiderna och forskare rekommenderar kostråd som riktar sig mot de specifika produkterna.

Forskaren Julia Wanselius vid Göteborgs universitet har publicerat en avhandling om svenska ungdomars sockerintag efter att ha utvecklat en metod för att bedöma mängden fritt och tillsatt socker i livsmedel. Hon har baserat sin utvärdering på Livsmedelsverkets rapport ”Riksmaten ungdom 2016 – 2017”.

— Eftersom det finns råd kring intaget av både tillsatt socker, och sedan 2023 även fritt socker, är det viktigt att kunna följa upp hur väl dessa följs för att ha underlag för att kunna främja en god folkhälsa med olika hälsofrämjande insatser, säger Wanselius.

Hennes forskning visar att 70 procent av svenska ungdomar äter mer socker än det som rekommenderas, vilket är max 10 procent av de kalorier som man äter varje dag. För en vuxen person är det mellan 50-75 gram socker per dag och för att få perspektiv så innehåller två deciliter läsk cirka 20 g fritt socker.

Men det är inte via måltider som de flesta får i sig socker utan vid sidan av dem och mest sötsaker äter man på helger. Det handlar främst om näringsfattiga livsmedel som läsk, kakor och godis och forskningen visar att det finns en koppling mellan att äta mycket socker och att ha brist på vitaminer, mineraler och fullkorn. Därför tror Wanselius att det skulle ge störst effekt om man riktade kostråden mot de specifika produkterna istället för att varna för socker rent allmänt. Lotta Moraeus som är dietist vid Livsmedelsverket vill speciellt varna för läsken.

— Det finns inget positivt med det, det ska man verkligen försöka begränsa. Man måste också komma ihåg att energidrycker är precis som läsk. Jag tror att många ungdomar tänker att det är något annat, men det innehåller jättemycket socker, säger hon.