SJUKVÅRDEN. En man i 75-årsåldern avled på Centralsjukhuset i Karlstad efter att han tvingades fasta inför upprepade operationer. Mannen sökte hjälp för en skadad armbåge men hade även vissa underliggande sjukdomar. Under två veckor genomgick han åtta operationer som samtliga försenades.

Det var på Centralsjukhuset i Karlstad som en 75-årig man tvingades fasta till döds. Foto: Janee (CC BY-SA 3.0).

En man i 75-årsåldern som var inlagd på Centralsjukhuset i Karlstad avled då han tvingades fasta inför flera enklare operationer. Under en period av två veckor opererades mannen vid åtta tillfällen och varje operation blev försenad, rapporterar P4 Värmland.

Det var i maj förra året som mannen kom till sjukhuset med en skadad armbåge och med flera underliggande sjukdomar, bland annat njurproblem. Han opererades men ansågs behöva ytterligare ingrepp och hölls därför kvar på sjukhuset. Där försämrades hans tillstånd eftersom han hölls fastande i väntan på nästa operation.

Den gamle mannens operationer sköts upp, ofta till dagen därpå, med ytterligare fasta som följd.

När mannen var på dialys drabbades han av hjärtstopp och dog.

Sjukhusets misslyckade behandling av 75-åringen har lex Maria-anmälts och regionen ska nu ha ”vidtagit flera åtgärder” för att något liknande inte ska hända igen.


  • Publicerad:
    2021-03-12 15:45