SVERIGE. En 90-årig gammal man som hade drabbats av plågsamma ryggsmärtor nekades plats på ett äldreboende i Eslöv. Mannen såg ingen annan utväg och valde då att ta sitt liv.

En 90-årig man, som tidigare var en alert och föreningsaktiv person, drabbades av frakturer på ryggen vilket resulterade i plågsamma smärtor vilket ledde till att hans vardag blev svårhanterlig.

Tillsammans med sin dotter ansökte han om plats på ett av Eslövs särskilda boenden hos kommunens biståndshandläggare. Trots hans höga ålder och plågsamma smärtor nekades åldringen en plats på boendet.

— Man behandlade inte ens hans önskemål och lyssnade inte på det. Utan de sa bara att han står så långt ner i kön, säger dottern i en intervju med Skånska Dagbladet.

Mannen fick veta att han stod sist i kön vilket resulterade i att han inte såg någon annan utväg än att ta sitt eget liv.

— Han såg det som en lösning. Att avsluta livet, säger dottern vidare.

Dotter beskriver för tidningen sin pappas död som ett exempel på hur samhället sviker den äldre generationen. Hon säger:

— Det var ett svek från samhället att han inte kunde få en plats på ett boende.

Kvinnan har anmält kommunens beslut till IVO, dock utan resultat. Myndigheten har inte vidtagit några åtgärder utan istället hänvisat dottern till Förvaltningsrätten för att överklaga beslutet, vilket ledde till att dottern till slut gav upp.

Källa:
Förtvivlad 90-åring tog sitt liv


  • Publicerad:
    2017-05-10 17:25