JÄMTLAND Länsstyrelsen i Jämtland har upptäckt den invasiva vandrarmusslan i Storsjön, vilket är den nordligaste förekomsten hittills. Musslan, som sprider sig snabbt och kan tränga ut andra arter, utgör ett allvarligt hot mot den lokala biologiska mångfalden.

I slutet av förra veckan hittade länsstyrelsen den invasiva vandrarmusslan i Storsjön. Att den hittats i Storsjön gör det till den nordligaste upptäckten hittills.

Vandrarmusslan, som även kallas för zebramussla, kommer ursprungligen från områden runt Svarta havet och Kaspiska havet, nu är den dock utspridd till flera platser i världen. Den första upptäckten i Sverige gjordes på 1920-talet i Mälaren, men nu finns den även i exempelvis Hjälmaren samt i flertalet mindre insjöar i Uppland.

Vandrarmusslorna växer snabbt, bildar täta kolonier och kan på kort tid ta över områden. Detta påverkar andra arter negativt och kan resultera i att andra arter slås ut helt då konkurrensen om plats och föda blir för stor. Denna förmåga att växa och sprida sig snabbt gör att vandrarmusslan räknas till en av de hundra värsta invasiva arterna i världen.

Sommaren 2022 upptäcktes musslan i skånska Saxtorpssjöarna. Där har man spridit ut stora mängder salt i sjön i ett försök att utrota den invasiva musslan. Det är en ny metod som inte testats tidigare och den visade sig vara effektiv då man därefter bara hittade döda musslor. Det är dock ingen metod som går att använda i Storsjön då den är alldeles för stor.