EKONOMI Svenska skattebetalare bekostar allehanda projekt världen över som är mer eller mindre okända för dem, men en ny granskning visar att inte ens Utrikesdepartementet vet vad som föregår på deras myndighet.

Det är Svenska Dagbladets Peter Wennblad som har granskat SIDA i tre ledarartiklar. I den första, Biståndet har blivit statens svarta hål som publicerades i förrgår, går han igenom den rapport som Expertgruppen för biståndsanalys (Eba) släppte i början av sommaren. Den visade att SIDA ljuger i sina årsredovisningar genom att försköna resultat. När det handlar om svaga eller oväntade utfall av projekten så syns de sällan alls i deras rapporter.

Det exempel som Wennblad tar upp är projekten att skapa arbetstillfällen i fattiga länder. Under 2022 gick 7 miljarder av skattebetalarnas pengar till den här typen av projekt. I redovisningarna från SIDA påstods de ha skapat betydligt fler jobb än vad de faktiskt har gjort, vilket medförde att man kunde man motivera ett fortsatt stort bidrag.

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) har fått i uppdrag att reformera myndigheten. Han har beskrivit SIDA som en svart låda där många miljarder slussas via organisationer och mellanhänder för att förhoppningsvis hamna där det var avsett och användas som det var tänkt.

Wennblads senaste artikel granskar socialdemokraten Carin Jämtin som lämnade uppdraget som generaldirektör för SIDA 2023, för att bli landshövding för Västernorrlands län. Bland de sista sakerna hon gjorde var att bevilja bidrag för miljarder till Socialdemokratiska organisationer. Dessutom ska hon ha försvårat det kommande förändringsarbetet och försöken att minska kostnaderna.