KORRUPTION Efter torsdagens skarpa kritik från JO mot Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra bjöd hon på fest. I flotta tjänstebostaden Tessinska palatset tog hon på torsdagskvällen emot Stockholms politikerelit.

Under torsdagen presenterade Justitieombudsmannen (JO) en utredning om korruptionsanklagelser mot Stockholms läns landshövding Anna Kinberg Batra (M). Utredningen inleddes efter mediala avslöjanden om att Kinberg Batra anställt en rad kompisar.

Enligt JO har den tidigare M-ledaren uppvisat ”nonchalans och bristande respekt för grundläggande bestämmelser” när hon tillsatt vänner och bekanta på statliga tjänster. I ett av fallen har Kinberg Batra dessutom begått jäv, enligt JO.

— Jag har gjort fel, men jag har aldrig haft för avsikt att agera vare sig nonchalant eller respektlöst på det sätt som beskrivs. Tvärtom tar jag både rollen och myndighetens viktiga uppgifter på stort allvar, och förtroendet för dessa är av största vikt även för mig, sa Kinberg Batra under torsdagen.

Senare på kvällen tog landshövdingen emot Stockholms politikerelit i hennes flotta tjänstebostad Tessinska palatset i Gamla stan där hon var värdinna för en ”middagsbjudning”. På plats var bland annat Vallentunas kommunstyrelseordförande Johan Skog (M).

— Det är generellt trevligt och bra utbyte tillsammans med andra kollegor, förklarade Skog för Aftonbladets reporter utanför palatset.

Även Nynäshamns kommunstyrelseordförande Marcus Svinhufvud (M) sågs anlända till Tessinska palatset. På fråga om han har förtroende för Kinberg Batra efter JO:s besked svarade han:

— Ja det tycker jag. Jag tycker att hon gör ett bra jobb i övrigt så, sa kommunpampen.

Svinhufvud menar dock att landshövdingen ”får jobba på ett annat sätt framöver” med tanke på ”kritiken”.

Vaxholms kommunstyrelseordförande Tina Rudhem (M) sa till Aftonbladets reporter att hon inte läst JO:s rapport under dagen. Trots detta bedyrade Rudhem att hon har ”definitivt fortsatt förtroende” för Kinberg Batra.

Rudhem fick medhåll av kollegan Lotta Lindblad Söderman (M), som är kommunstyrelseordförande i Norrtälje.

— Jag har stort förtroende för henne och jag tror att hon kommer göra jättemycket bra grejer, sa hon på plats utanför palatset.

Ingen av de moderata toppolitikerna tycktes ha någon åsikt om huruvida Kinberg Batra ska få fortsätta som landshövding.

— Det är en fråga för regeringen. Tack så mycket, sa Johan Skog innan han skyndade vidare till Kinberg Batras middagsbjudning.