UTRIKES Det är ”totalt ansvarslöst” av Rysslands att uppdatera sin kärnvapendoktrin. Detta enligt USA:s utrikesminister Anthony Blinken.

I veckan avslöjade Rysslands president Vladimir Putin några av de nya kriterier som ska finnas med i den nya kärnvapendoktrin som reglerar landets användning av massförstörelsevapen. Den nuvarande doktrinen säger att kärnvapen endast får nyttjas som ett sista alternativ, om statens existens hotas.

Men nu vill Putin att Ryssland ska få använda kärnvapen i en rad nya scenarier, som tycks vara kopplade till kriget med Ukraina och fiendskapen med Nato. Detta kritiseras nu av flera politiker i väst.

— Det är helt oansvarigt, och jag tror att många runt om i världen har talat tydligt om det när han har skramlat med kärnvapensabeln, inklusive i Kina tidigare, sa USA:s judiske utrikesminister Anthony Blinken på torsdagen.

Enligt Kremls talesman Dimitrij Peskov är den nya doktrinen, som ej trätt i kraft ännu, en tydlig signal till väst.

— En signal som varnar dessa länder för konsekvenserna om de deltar i en attack mot vårt land på olika sätt, inte nödvändigtvis kärnvapen, sa Peskov till reportrar på torsdagen.

Enligt den nya doktrinen kommer Ryssland bland annat att se en aggression från en stat utan kärnvapen som får stöd av en kärnvapenmakt som ett gemensamt anfall.