INRIKES Trots skarp kritik från bland annat Lagrådet går Tidöregeringen vidare med sitt förslag om anonyma vittnen. Enligt lagförslagen ska man kunna vittna mot andra anonymt under både förundersökning och rättegång.

Eftersom få törs vittna mot gängkriminella av rädsla för repressalier vill regeringen införa möjlighet att vittna anonymt. Förslaget har fått massiv kritik, inklusive av tunga remissinstanser som Lagrådet, eftersom rättssäkerheten riskerar att skadas.

Trots detta har regeringen valt att gå vidare med förslaget. Försvarsadvokaten Kristofer Stahre säger till Aftonbladet att kriminella nu kan komma att utnyttja rättssystemet för att bekämpa varandra.

— Vad man gör är att man kastar rättssäkerheten i papperskorgen. Nu kommer fiender kunna vittna anonymt mot varandra och på det sättet utnyttja rättssystemet för att komma åt varandra. Jag kan konstatera att domstolarna har kritiserat det här förslaget hårt också för att det inte väntas få någon effekt eftersom bevisvärdet på den här typen av uppgifter blir så pass lågt, säger Stahre och fortsätter:

— Det här är ett slag i luften som är ägnat att från regeringens perspektiv, visa handlingskraft när det egentligen bara kommer att bli pannkaka av det.

En grundläggande tanke i en rättsstat är att man ska kunna veta vem som anklagar en. Detta blir inte alltid möjligt enligt förslaget, som anger att man ska kunna vittna anonymt under vissa omständigheter under både förundersökning och i domstol.

Även Domstolsverket och Justitieombudsmannen har kritiserar förslaget hårt och varnar att det kan skada förtroendet för rättsväsendet. Från polisens håll välkomnar man dock anonyma vittnen.

— Det här kommer ta bort ett av gängens absolut effektivaste verktyg, tystnadskulturen. Det finns osäkerheter i det här om man pratar rättssäkerhet och jag har förståelse för det där. Men som vi har det idag där du varken kan lämna information eller vittna utan att bli exponerad så är det heller inte rimligt med tanke på hur samhället ser ut idag, säger polischefen Jale Poljarevius till Aftonbladet.