INRIKES Justitieministern och socialtjänstministern mötte på torsdag berörda myndigheter angående kriminella som driver HVB-hem. Tre av HVB-hemmen har redan stängts, två bolag har förlorat sina tillstånd medan ett har förbjudits.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall träffade på torsdag morgon representanter för Polisen, Ekobrottsmyndigheten samt Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Anledningen var skandalen om kriminella som driver HVB-hem vilket Nordfront skrivit om tidigare.

Myndigheterna har redan stängt tre av de hem som pekades ut i den läckta polisrapporten och alla de övriga är satta under tillsyn. Dessutom har två bolag blivit av med sitt tillstånd medan ett annat har förbjudits.

– Inget av de hem som omfattas av det här materialet kommer att komma undan en granskning, och i förekommande fall en nedstängning om de uppgifter som kommit fram visar sig stämma, säger Strömmer.

Efter mötet kommenterade Waltersson Grönvall att målet är att dessa boenden ska stängas då det är oacceptabelt att ungdomar placeras hos kriminella. Hon betonade även att samverkan mellan olika instanser måste bli bättre.

Socialdemokraterna har kritiserat socialtjänstministern för att regeringen inte agerat snabbare i den här frågan och kallat henne till socialutskottet.