POLITIK Regeringen har meddelat att Anna Kinberg Batra kommer att lämna sin post som landshövding nästa vecka, efter allvarlig kritik från Justitieombudsmannen. Kritiken gäller brister i saklighet vid flera rekryteringar under hennes tid på länsstyrelsen.

Regeringen har beslutat att Anna Kinberg Batra inte längre har förtroendet att fortsätta som landshövding i Stockholm. På torsdag nästa vecka kommer hon officiellt att lämna sin post. Bakgrunden till avgången är den skarpa kritik som riktats mot henne av Justitieombudsmannen (JO).

– Beskedet till Anna Kinberg Batra lämnas mot bakgrund av den allvarliga kritik som riktats mot henne av Justitieombudsmannen, säger civilminister Erik Slottner (KD) i ett pressmeddelande.

Kritiken från JO grundar sig i flera rekryteringsprocesser som genomförts under Kinberg Batras ledning. JO har konstaterat att grundlagens krav på saklighet har åsidosatts vid dessa tillfällen. I flera fall ska principer och regelverk ha åsidosatts, något som JO menar är så allvarligt att det motiverar regeringens beslut.

Respekterar beslutet

Den tidigare partiledaren för Moderaterna tillträdde som landshövding i Stockholm förra året. Hennes tid i tjänsten har dock kantats av kontroverser, särskilt gällande anställningar. I våras kom det fram att hon rekryterat två bekanta till tjänster vid länsstyrelsen, varav en var en nära vän.

Länsstyrelsen i Stockholm har bekräftat att Kinberg Batra accepterar regeringens beslut. I ett mejl skriver länsstyrelsens kommunikationschef Jonas Johansson att hon ”respekterar regeringens bedömning och har i nuläget inga ytterligare kommentarer.”

Efter att ha lämnat sin post kommer Kinberg Batra att flyttas över till regeringskansliet, där hon kommer att bibehålla sin lön fram till 2029.

Enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson var regeringens beslut förväntat. Han menar att om regeringen valt att stötta Kinberg Batra hade fokus istället riktats mot statsminister Ulf Kristersson.