POLITIK För en vecka sedan avslöjades Socialdemokraterna med att använda aggressiva säljmetoder för att få äldre och sinnesförvirrade att köpa lotter till partiets lotteri. Nu släpps en opinionsundersökning som visar på att partiets stöd är i stort oförändrat sedan skandalen.

En opinionsundersökning från SVT/Verian visar att socialdemokraternas väljarstöd ligger på så gott som samma nivå som innan avslöjandet om deras lotteriverksamhet. Det var för drygt en vecka sedan som det avslöjades att partiet riktar in sig på gamla och förvirrade personer med säljare som använder aggressiva säljmetoder.

— Socialdemokraternas förtroende är fortsatt högt. Kritiken mot lotterierna tycks ha haft begränsad påverkan, säger Per Söderpalm, opinionschef på Verian.

Mats Knutson, politikkommentator på SVT, menar dock att fallet i siffrorna för Socialdemokraterna kan komma om ett tag och att det således kan vara lite för tidigt att dra några slutsatser.

I undersökningen har drygt 1000 personer svarat på frågan ”hur stort förtroende har du för det sätt på vilket följande politiska partier sköter sitt arbete?”. Socialdemokraterna toppar listan, 43 procent av de svarande säger sig ha förtroende för partiet. På andra plats kommer statsministerpartiet Moderaterna med 39 procent. I botten ligger Liberalerna och Centern med 13 respektive 14 procent.