DJUR OCH NATUR Irlands nya lag, som förbjuder den aggressiva hundrasen American XL Bully, träder i kraft den första oktober. Nu importerar en förening de övergivna hundarna för placering i svenska familjer.

Hundar av rasen American XL Bully, som är en blandning av bulldog, pitbull och amstaff, har blivit ökända för att attackera människor utan synbar anledning, även sina egna ägare. Mellan 2021 och 2023 skedde 19 hundattacker med dödlig utgång i Storbritannien, varav bullies stod för 10. Det ledde till att rasen förbjöds i landet.

Den första oktober gör Irland samma sak. I fortsättningen kommer det inte att vara tillåtet vare sig att föda upp, importera, omplacera eller sälja individer av denna ras. Nästa inskränkning träder i kraft första februari 2025. Då måste man ha ett speciellt tillstånd för att få äga en bully, som även måste chippas och kastreras.

Men fram till dess är det, på grund av en ny regeländring, möjligt för djurskyddshem att exportera och omplacera de hundar som de har hos sig fram till februari. Den ideella svenska organisationen Hundar Utan Hem var delaktiga i att få ändringen till stånd. De har sedan tidigare importerat och omplacerat irländska hundar och nu ska de göra samma sak med den förbjudna rasen.

Kritiken har gällt om det verkligen är lämpligt att föra in vuxna hundar, som man vet mycket lite eller inget alls om, när rasen är ökänd för plötslig aggressivitet mot människor utan någon förvarning. Hundar utan hem uppger att de har särskilt stränga krav på dem som tar emot en av dessa hundar, men frågan är om detta är tillräckligt.

— Här krävs omfattande kunskap och stort ansvar hos dem som ikläder sig rollen som förmedlare genom att ta hit hundarna och slussa dem vidare. Det är ett ansvar som jag tror väldigt få hundexperter skulle våga ta, säger Fredrik Steen, känd som ”Hundcoachen” till TV4.