SKELLEFTEÅ Nu väcks åtal mot Abushi Shamse Kamal som i juli misstänks för att ha överfallit och våldtagit en 10-årig flicka i Skellefteå-stadsdelen Morö Backe. Nu åtalas afrikanen för försök till mord och grov våldtäkt mot barn.

Det var i juli som en 10-årig flicka hittades svårt skadad av förbipasserande i en skogsdunge i den mångkulturella stadsdelen Morö Backe i Skellefteå. Ganska snart gick polisen ut med att man misstänkte en ”pojke under 15 år” för det brutala dådet, men under utredningen fattades misstankar om att den misstänkte var äldre.

En medicinsk åldersbedömning som begärdes av åklagaren kom att visa att afrikanen Abushi Shamse Kamal var 15 år vid dådet, vilket hans föräldrar också erkänt. Detta innebär att Kamal var straffmyndig.

Afrikanen kom sedan att LVU-placeras för sitt ”beteende” och under utredningens gång har det framkommit att han kan kopplas till ett annat överfall av en kvinna i Morö Backe, samt att skolan slagit larm om Kamals beteende mot flickor och kvinnor.

Nu har 15-åringen åtalas vid Skellefteå tingsrätt för försök till mord och grov våldtäkt mot barn.

— Sammantaget menar jag att utredningen visar att pojken har uppnått straffmyndighetsåldern. Därför väcks nu åtal för brotten, säger kammaråklagare Andreas Nyberg vid Åklagarkammaren i Umeå, i ett pressmeddelande.

Bevisningen i fallet består av vittnesförhör, brottsplatsundersökning och sakkunnigutlåtanden. Den åtalade afrikanen har också gjort vissa medgivanden.

Att Kamal åtalas för mordförsök och inte grov misshandel beror enligt Nyberg på det grova våld som användes.

— Jag menar att den tilltalade utsatt flickan för ett synnerligt lidande och att han har visat synnerlig hänsynslöshet genom att angripa målsäganden med grovt våld. Det var enbart på grund av tillfälliga omständigheter som gjorde att brottet inte fullbordades och att flickan inte dog, säger kammaråklagare Andreas Nyberg, och fortsätter:

— Utöver mordförsök åtalar jag också pojken för grov våldtäkt mot barn. Brottet bör bedömas som grovt eftersom han i samband med genomförandet använt sig av omfattande våld och har visat särskilt hänsynslöshet och råhet, säger Andreas Nyberg i pressmeddelandet.