JUDISK MAKT. Att skämta om ras kan stå en dyrt om man tillhör fel grupp. ADL menar att den rumänske komikern Paul N. Miller ”trakasserat människor med rasism” samtidigt som de hyllar juden Sasha Baron Cohen som gjort sig känd för ett flertal grova ras-stereotyper. Miller greps på tisdagsmorgonen efter ett samarbete mellan ADL och FBI.

Det är rasistiskt när Paul N. Miller (till vänster) skämtar om ras, men kul när Sasha Baron Cohen (till höger) gör det. Fotomontage: Twitter.

Komikern Paul N. Miller greps på tisdagsmorgonen av FBI Joint Terrorism Task Force (JTTF) vid ett uppseendeväckande tillslag i hans hem i Fort Lauderdale i Florida, skriver National Justice.

Miller är en 32-årig rumänier som under namnet ”Gypsy Crusader” blivit känd för att på den sociala chatt-appen Omegle klä ut sig till Jokern där han drar politiskt inkorrekta skämt, om allt från ras till sex. Hans popularitet har under de senaste månaderna ökat. I rekvisitan ingår bland annat en clownpistol som skjuter ut en flagga som det står ”nigger” på.

Vid gripandet berättade grannar till Miller att de var mer störda över brutaliteten i FBI:s attack, där de kastade in chockgranater i hans rum, än över Millers uppförande.

Jonathan Greenblatt, vd för den mäktiga judiska lobbygruppen Anti-Defamation League (ADL), skröt på Twitter över hur gruppen samarbetat med FBI inför gripandet, som presenterades som vedergällning för att ha ”trakasserat användare på Omegle med rasism”.

När det gäller företeelsen att skämta om ras så visar ADL, enligt National Justice, prov på ett påtagligt hyckleri då man bara motsätter sig den sortens humor när det är fel grupp som utövar den. Dagen före gripandet av Miller så önskade Greenblatt ”mazel tov” (Lycka till på hebreiska) till ADL-medlemmen Sasha Baron Cohen – en judisk komiker som gjort sig känd för stereotyperna Borat (kazakisk reporter), Ali G (gangster och rappare) och Bruno (eller Brüno Gehard, österrikisk homosexuell modereporter).

Som förevändning för gripandet är ett förment vapenbrott som Miller ska ha begått 2018. Det påstådda brottet har ägt rum lokalt i Broward County och många ställer sig frågande till varför han då blivit föremål för federala anklagelser. Att FBI-chefen Christopher Wray samma dag vittnade i kongressen om ”inhemsk terrorism” förmodas även ha spelat in i det som National Justice kallar för ”en löjlig teater”.

Miller som ska förhöras senare i dag riskerar upp till tio års fängelse om han döms.


  • Publicerad:
    2021-03-03 16:55