KRITIK. Advokaten Sargon de Basso kritiserar i en debattartikel det mediadrev som stora tidningar i Sverige bedriver mot svenska medborgare. Advokaten menar bland annat att media kommer undan alldeles för lätt när de hänger ut personer i tidningar på helt lösa grunder.

de-basso-460x265

I en debattartikel som under måndagen publicerades på Aftonbladet kritiserar advokaten Sargon de Basso, som bland annat tidigare företrätt personer ur Motståndsrörelsen, svenska mediers ansvarslösa mediadrev som drivs mot svenska medborgare.

Advokat de Basso skriver i artikeln att han är trött på att tidningar så lätt kan hänga ut personer i media med både namn och bild på helt lösa grunder, som i sin tur kan leda till att uthängningen förstör personens liv, utan att behöva stå till svars för det. de Basso skriver följande:

Ett mediedrev exponeras över hela landet, sprids som en löpeld på sociala medier och sparas för evigt på internet. Den utsatte förblir ”kokainkung”, ”terroristmisstänkt” eller ”våldsbejakande rasist” i omgivningens ögon. Medborgarens enda alternativ är oftast att bryta ihop och försöka gå vidare i livet.

Vidare skriver de Basso att även om en medborgare skulle vilja stämma media för att denne blivit uthängd så vågar man inte, då varken försäkringsbolag eller staten hjälper den skadelidande med sina ombudskostnader och att majoriteten av de publicistiska offren har inte råd att driva en rättsprocess. Då tidningar är mer intresserade av att sälja lösnummer, på andra människors bekostnad, brukar därför de stora medierna säga till offret att ”stäm oss så får du upprättelse”, då de vet att den drabbade oftast inte har råd till att göra det och därmed kan de fortsätta med sina mediadrev. De Basso skriver:

Vinsten av att tänja på gränserna, det vill säga att öka lösnummersförsäljningen genom att vädja till läsarnas lägsta instinkter, är desto större. Den beska sanningen är att tidningarna med publiceringar som går vid eller till och med passerar gränsen för det lagliga har allt att vinna och i princip inget att förlora.

Sargon de Basso skriver vidare i sin debattartikel att han är trött på att svenska medier kommer undan så lätt och han anser att det är hög tid att domstolar och lagstiftare står upp för svenska medborgares rättsliga skydd. Advokaten avslutar debattartikeln med att skriva följande:

Den obalans som råder i tryckfrihetsmålen anser jag är ett svek mot medborgarna. Missförhållandena är så flagranta och uppenbart strukturella, med fullkomligt förödande konsekvenser för den enskilde. Jag är trött på allt svassande efter medierna och varför finns det ingen i mediebranschen som tycker som jag? Medborgarnas bristande förtroende till medierna bottnar delvis i känslan av vanmakt. Det är hög tid att lagstiftaren och domstolarna agerar för att stärka medborgarnas rättsliga skydd i relation till mediebolagen.

Källa:
Enskilda är rättslösa när mediedrevet går


  • Publicerad:
    2015-12-07 12:10