TYSKLAND En framstående medlem av det tyska partiet AfD har blivit åtalad för att ha använt en kontroversiell SA-slogan i ett tal. Partiets ledare för högerpopulistiska falangen ”Der Flügel” anses fortfarande ha inflytande inom AfD.

Ett prominent medlem av det tyska partiet AfD (Alternativ för Tyskland) har blivit åtalad för påstått användande av en SA-slogan i ett tal från 2021, enligt msm.com.

Den åtalade politikern, Bjoern Hoecke, är ledaren för ”Der Flügel”, en högerpopulistisk falang inom AfD. Även om Der Flügel formellt upplöstes 2020 efter att ha klassificerats som en ”extremistisk” gruppering av Tysklands säkerhetstjänster, betraktas det som att den de facto fortfarande existerar inom AfD. Antalet medlemmar inom AfD som identifierar sig med Der Flügel har uppskattats till att ligga mellan 20 och 40 %.

Politiskt har Hoecke gjort sig känd som en motståndare till tysk flyktingpolitik och euron. Han har även argumenterat för att upphäva tyska hatbrottslagar, vilket skulle resultera i en legalisering av förintelseförnekelse i Tyskland.

Sloganen han har åtalats för var ”allt för Tyskland” och framfördes i slutet av ett tal inför 250 personer i Merseburg 2021. Delstatsparlamentet i Thüringen fråntog Hoecke hans parlamentariska immunitet i november samma år.

AfD har nyligen nått sina bästa resultat i opinionsmätningar någonsin, där de hamnar på en delad andraplats med det socialdemokratiska SPD (Sozialdemokratische Partei Deutschlands), vilket dessutom är partiet för den sittande kanslern, Olaf Scholz.