BROTT. En 21-årig afghan mördade en 89-årig kvinna i ett soprum i Norsjö i Västerbotten förra året. Nu har hovrätten fastställt tingsrättens dom om 14 års fängelse och utvisning för rasfrämlingen.

Expressen har förvånande nog valt att publicera namn och bild på mördaren Amir Amiri. Skärmbild: expressen.se.

Det var i oktober förra året som den då 20-årige afghanen Amir Amiri (961221-0519) attackerade och mördade en 89-årig kvinna i ett soprum i Norsjö i Västerbotten. I domen från Skellefteå tingsrätt står följande:

X (offrets namn. red.anm) hade krosskador i ansiktet och huvudsvålen med ett utseende som starkt talar för att ha orsakats av trubbigt våld eller fall samt troliga avvärjningsskador på vänster underarm. Vidare framgår att X hade två skarpkantade skador på bröstkorgen och en skada på lårets insida vars utseende starkt talar för att de härrör från knivstick eller stick med annat vasst föremål.

Genom bland annat övervakningsfilmer och offrets blod på Amiris strumpor kunde han häktas och sedermera åtalas för mordet och i mars i år dömde Skellefteå tingsrätt Amiri för mordet. Motivet bakom det brutala mordet tros vara pengar då Amiri, som hade ont om pengar och skulder till flera personer, gick och köpte chips, cigaretter och energidryck efter dådet. Pengarna tros ha kommit från offret.

Påföljden för mordet blev 14 års fängelse och utvisning. Vidare dömdes Amiri även för narkotikabrott.

Afghanen har konsekvent nekat till brott och överklagade tingsrättens dom till hovrätten som dock gick på tingsrättens linje och fastställde domen. Hovrätten tar bland annat upp Amir Amiris beteende och rörelser kring mordplatsen och att han bytte kläder under morddagen, något han inte erkände förrän han konfronterades med övervakningsbilder. Rätten menar att hans förklaring om att han bytt kläder för att de ”luktade hund” är en efterhandskonstruktion.

Källa:
Mål nr: B 331-18


  • Publicerad:
    2018-06-14 10:40