BROTT Två afghaner åtalas nu vid Uppsala tingsrätt efter att de ska ha rånat en 16-åring på pendeltågsstationen i Bålsta.

Den 15 april i år greps två afghaner efter att en 16-åring ringt ett larmsamtal om att han blivit rånad. Han beskriver männen, som snart grips bakom pendeltågsstationen. Bland de saker afghanerna har på sig finns bland annat en dunväst som den unge mannen gör anspråk på. Han rånas även på en snusdosa och hörlurar. I anmälan beskrivs händelsen så här:

Målsägande kliver av tåget i Bålsta och går igenom biljetthallen där han går förbi två personer som står och röker. En av männen frågar om han får prova målsägandes väst. Målsägande säger nej och går ner för trappen mot busstorget. Nere på busstorget kommer [MGM] fram och drar honom i kragen och säger att han skall döda honom om han inte lämnar över västen.

Målsägande blir rädd och lämnar över västen och [MGM] börjar känna igenom västen där plånbok och pass finns i innerficka. [MGM] letar igenom plånbok och när han inte hittar något så kastar han den i marken innan de lämnar platsen och går upp mot tåget. Målsägande ringer polis som kommer till platsen och kan gripa gärningsmännen. Målsägande är kvar på platsen och kan peka ut gärningsmännen i samband med gripandet.

Den ene afghanen säger sig ha varit ”bäng” och att han därför inte minns vad som hänt. Han säger sig ha ”rökt på”. Den andre afghanen säger sig däremot klart och tydligt minnas att de köpt 16-åringens dunväst för 500 kronor.

Åtal har nu väckts vid Uppsala tingsrätt, där de bägge afghanerna alltså ska ställas inför rätta.